Dvořák, Suk ani Janáček Špačky netlučou

Tři zásadní díla české houslové školy - od Antonína Dvořáka, Josefa Suka a Leoše Janáčka - spojuje nová nahrávka a především její sólista Josef Špaček. Osmadvacetiletý houslista patří mezi nejvýraznější tváře mladé generace hudební klasiky. Nahrávku natočil při živých vystoupeních s Českou filharmonií, kde působí jako koncertní mistr.

Josef Špaček: Na albu jsou tři stěžejní díla české hudby (zdroj: ČT24)

Pro album si Špaček vybral trojici zásadních děl české houslové literatury přelomu 19. a 20. století. Slavný Dvořákův Houslový koncert a moll odehrál loni v září na zahajovacím koncertu festivalu Dvořákova Praha. V říjnu k nim z abonentního koncertu České filharmonie připojil živé nahrávky Janáčkova houslového koncertu Putování dušičky a Fantasii g moll od Dvořákova žáka Josefa Suka.

„Sukova Fantasie je nádherný opus a jsem rád, že Josef nese Sukovo poselství a dělá z jeho díla posluchačský zážitek,“ podotkl k nahrávce Jiří Bělohlávek, šéfdirigent České filharmonie, která Špačka doprovázela při všech třech nahraných koncertech. „Janáček i Suk zní možná na CD líp než v sále,“ podotýká Špaček. 

Jeho album tří houslových koncertů vydává Supraphon 17. dubna.