Academia Film Olomouc otevřeli Pidiobři z dílny BBC

Olomouc – Padesátý ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc začal v Olomouci snímkem BBC Pidiobři, který patří k favoritům soutěže. Filmaři natočili pomocí vysokorychlostních mikroskopických 3D kamer dobrodružství dvou hlodavců - malého čipmanka a křečka prériového. Do soutěže je přihlášeno 530 filmů z celého světa. Mezi množstvím hostů jsou dva světoví velikáni a popularizátoři vědy – americký astrofyzik Lawrence M. Krauss a britský evoluční biolog Richard Dawkins.

Trailer: Pidiobři BBC (zdroj: ČT24)

Academia Film Olomouc, který pořádá od roku 1966 Univerzita Palackého, má tři hlavní soutěžní části - mezinárodní, českou a soutěž krátkých filmů. „O hlavní cenu v mezinárodní soutěži bude soupeřit 19 filmů, v české 16 snímků a stejný počet v soutěži krátkých filmů,“ informoval ředitel festivalu Matěj Dostálek.

Mikrozrození a obavy o zdraví lidstva

Vedle Pidiobrů BBC, což je podle organizátorů film, který díky speciální technologii a zaměřením na dva jedince nahlíží na život hlodavců zcela novou perspektivou, patří ke kandidátům na ocenění snímek Mikrozrození. Ukazuje, jaký význam pro nás mají mikrobi, kteří osidlují naše těla už během přirozeného porodu. Autoři zpovídají vědce z různých oborů, jejichž poznatky přibližují animací mikroorganismů. Snaží se otevřít diskuzi o umělém zasahování do porodu, což podle nich může mít negativní dopad na budoucí zdraví lidstva. Film se promítá na festivalu dnes odpoledne v univerzitním uměleckém centru Konvikt.

Startuje AFO 2015

Klíč udržitelnosti odhaluje dopady živočišné výroby

Dalším favoritem je americký dokument Klíč k udržitelnosti, který se zabývá dopadem živočišné výroby na životní prostředí. Autor Kip Andersen vypráví, jak mu dokumentární film Nepříjemná pravda odhalil devastující dopady agrikultury, které se podle něho daří úspěšně skrývat před veřejností. Jaké je jeho poselství? Pokud chcete zachránit svět, staňte se vegetariány. Film se bude promítat v pátek večer v Divadle hudby.

Hollywoodské filmy pod optikou vědy

Projekcí pro diváky bude na festivalu skoro dvě stě. Filmy jsou rozděleny do osmi programových sekcí. Jednotlivá témata jsou spojená s přednáškami renomovaných vědců z Česka i zahraničí, diskuzemi a dalším doprovodným programem. Například sekce Věda v popkultuře se věnuje svéráznému nakládání s vědou ve filmovém průmyslu. „Vztah populární kultury s vědou se prohlubuje, čemuž se nelze divit. Věda sama o sobě je skvělá zábava, a proto její propojení s popkulturou působí tak přirozeně,“ říká programový ředitel festivalu Jakub Ráliš. V sekci se budou promítat filmy jako Jurský park, Interstellar, Star Trek nebo seriál Simpsonovi. S pomocí vědců ale na ně diváci budou moci nahlédnout optikou reálné vědy.

Jurský park
Zdroj: ČT24/Jurassic Park.com

Nové téma pro festival - Absurdita rasismu

Sekce (Ne)zdravá výživa se zabývá problémem obezity dětí, Sex jako povolání přinese mimo jiné drsný rakouský dokument Sladký život kurev, který zachycuje život prostitutek v Bangkoku, Bangladéši a Mexiku. Blok Zánik a počátek reflektuje vznik vesmíru, zrození moderního člověka i vzestup a pád celých kultur. Hosty budou egyptolog Miroslav Bárta, experimentální archeolog Pavel Pavel nebo spolutvůrce seriálu Vikingové Einar Selvik. "Sekce Zánik a počátek v sobě obsahuje vše, o co se festival dlouhodobě snaží - poskytnout interdisciplinární a neotřelý pohled z neobvyklých úhlů na zdánlivě běžná témata," řekl programový ředitel Ráliš.

Programové sekce AFO Olomouc

  • Věda v popkultuře
  • Zánik a počátek
  • (Ne)zdravá výživa
  • Absurdita rasismu
  • Ženy a věda
  • AFO Retro
  • Věda a válka
  • Sex jako povolání
Academia Film Olomouc
Zdroj: ČT24/Academia Film Olomouc

Festival navázel spolupráci s Muzeem romské kultury. Výsledkem je sekce, která pomocí aktuálních vědeckých poznatků, historie i filmové vědy poukáže na absurditu rasistických postojů. Bude se zabývat otázkou romského holocaustu a aktuálními projevy nenávisti na českých sociálních sítích, což přiblíží krátkometrážní film Za Adolfa by žádní morgoši neměli žádný práva Apoleny Rychlíkové a Martiny Malinové. Profesorka Gerlinda Šmausová uvede dokument Rageha Omaara Rasa a inteligence: Poslední tabu vědy. Například o způsobu, jakým zobrazoval minority meziválečný Hollywood, přijede diskutovat vedoucí katedry Filmových studií z Univerzity v Essexu Jeffrey Geiger.

Program začal v úterý a pokračovat bude až do neděle na několika místech v centru Olomouce. Vedle Konviktu a Divadla hudby také ve Vlastivědném muzeu, Kině Metropol nebo RWE kině. Festival Academia Film Olomouc patří mezi největší přehlídky populárně-vědeckých filmů v Evropě a má stále větší renomé. Už před festivalem se akreditovalo 3,5 tisíce diváků. Organizátoři letos očekávají rekordní návštěvnost. Atraktivitu opět zvedají význační hosté. Světově proslulý biolog Richard Dawkins bude v sobotu večer také hostem interaktivního pořadu ČT24 Hyde Park Civilizace.