Velká migrace: Afroameričané dostali Jednosměrnou jízdenku

New York – Slavná série Velká migrace jednoho z předních afroamerických malířů dvacátého století je kompletně k vidění v New Yorku. Jacob Lawrence ji vytvořil ve čtyřicátých letech, aby zachytil jediné téma: masové stěhování milionů amerických černochů ze zemědělského jihu do průmyslových severních měst.

Afroameričané dostali Jednosměrnou jízdenku (zdroj: ČT24)

Šedesát obrazů Jacoba Lawrence se během desetiletí rozdělilo do několika sbírek. Nyní jsou opět k vidění pohromadě. Lawrence vytvořil svou slavnou sérii, když mu bylo jen 23 let. Pod akademickou nálepkou „dynamický kubismus“ hořely barvy a tvary rodného Harlemu. Co obraz, to výrazná emoce. Proud přistěhovalců, který neutichá.

Šedesát obrazů jako šedesát momentek z historické události, který fatálně změnila tvář Spojených států. Velká migrace afroamerických obyvatel ze zemědělského jihu do průmyslových severních měst začala před sto lety. „Změnila naše města. Změnila naši stravu. Změnila naše hospodářství,“ říká kurátorka Leah Dickermanová.

Lawrence se stal se jedním z nejpopulárnějších afroamerických malířů. Černošskou migraci sledoval jako pozorovatel i účastník. „Jeho geniálním přínosem bylo, že si uvědomil význam těch událostí a přenesl je na plátno,“ říká historik Spencer R. Crew.

„Je to paradox: jsem blízko a přitom daleko. Protože moje kultura pochází z jihu, ale je také severní a městská,“ říkal sám Lawrence. Výstava s názvem One-Way Ticket (Jednosměrná jízdenka) nabízí i jiné pohledy na Velkou migraci: dobovou hudbu, literaturu nebo černobílé fotografie. Události, která změnila Ameriku, se Muzeum moderního umění v New Yorku bude věnovat do začátku září. Podívejte se na stránky MOMA.

Vydáno pod