TýTý 2014 neboli To jsem opravdu čekal

Jako přes kopírák se předávaly ceny televizní popularity TýTý za rok 2014. Ve většině kategoriích vítěze pohled do pokřiveného zrcadla nepřekvapil, protože nejméně jedno už na své polici má. Slavnostní vyhlášení ankety odvysílala 11. dubna z Divadla na Vinohradech v přímém přenosu Česká televize, které se dařilo především v kategoriích hrané tvorby a pořadů.

Letošní ročník TýTý se musel obejít bez účasti televize Nova, která se tentokrát rozhodla do anekty nezapojit. Loni se neodrazila v žádném zrcátku, stejně tak ani TV Barrandov. Ta zůstala stranou stupně vítězů i letos, ocenění si tak podělily jen Prima a Česká televize.

Přízeň diváků zůstala už počtvrté věrná sportovnímu moderátorovi ČT Vojtěchu Bernatskému, poněkolikáté se do zrcadlové plochy ocenění podívalo TýTý také očima publicisty Josefa Klímy. Osobností televizního zpravodajství zůstává moderátor hlavní zpravodajské relace Primy Karel Voříšek. Jeho kolegové Gabriela Kratochvílová a Roman Šebrle byli nominováni na objev roku, o němž se hlasovalo až v průběhu přímého přenosu. Stal se jím ale jejich konkurent v kategorii - Daniel Stach, jehož diváci mohou znát ze Studia 6 nebo Hyde Parku civilizace.

O (divácký) hlas rozhodně nepřichází Karel Gott. „Musím ale říct, že jsem to čekal,“ uvedl svou děkovací řeč větou, která by se mohla stát mottem večera. Za téměř čtvrtstoletou historii ankety nevyhrál pouze dvakrát (2010 a 2011), kdy jej z výšin sesadil Michal David. Letos se stal i absolutním vítězem. Zrcadlo neminulo ani „Karla Gotta českých herců“, jak byl při přebírání jedné z mnoha hereckých cen už dříve označen Ivan Trojan.

V uplynulém roce se na obrazovce objevil například v černokomediálním seriálu České televize Čtvrtá hvězda, do něhož se zapojil téměř celý ansámbl Dejvického divadla. Na své domovské scéně Trojan dnes večer uvedl mimochodem svůj režijní debut Zásek - hru o lidech, které nedobrovolně svede dohromady zaseknutý výtah.

K němu by svou kariéru rozhodně nemohla připodobnit Lucie Vondráčková, zpěvačkou roku se stává pravidelně, s jedinou přestávkou, už od roku 2009. Bez zádrhelů „jede“ i Simona Stašová, získala svou první TýTý cenu jako herečka roku 2014. Pouze v této kategorii se jméno loňského vítěze neopakovalo.

Po roce nezazněl sice ani název seriálu roku, kde se medaile několik let za sebou držel retroseriál Vyprávěj, ale letošní vítěz - sága První republika - s ním má společný příběh napříč několika generacemi a tvůrce, přestože ti o podobnosti obou projektů neradi slyší.

Rodinná sága První republika se stala seriálem roku 2014. Navázala tak na úspěch retroprojektu Vyprávěj, který připravovali stejní tvůrci.
Zdroj: ČT24/ČT

Mezi pořady je jedničkou opět po roce Všechnopárty. Karel Šíp, stálý moderátor nejen této talk show, ale i vyhlašování cen TýTý, je zároveň (a také opět) osobností televizní zábavy. „Vybavuji si pocit, jaký jsem míval, když mistrovství světa v hokeji vyhrával jen Sovětský svaz - že už by to chtělo změnu,“ přišel by si prý rád příště pro cenu z hlediště, ne z jeviště.

Do Dvorany slávy vstoupila herečka Iva Janžurová. Některé z mnoha jejích televizních a filmových rolí si můžete připomenout v nejbližších dnech v programu České televize - v komediích Čtyři vraždy stačí, drahoušku (14. 4., 20:55 na ČT1) a Světáci (21. 4., 20:55 na ČT1).

TýTý 2014: Iva Janžurová (Dvorana slávy)
Zdroj: Veronika Šimková/ČTK

TÝTÝ 2014 - ZLATO, STŘÍBRO, BRONZ

  • osobnost zpravodajství: Karel Voříšek (2. Marcela Augustová, 3. Daniela Písařovicová)
  • osobnost publicistiky: Josef Klíma (2. Marek Eben, 3. Václav Moravec)
  • sportovní moderátor: Vojtěch Bernatský - ČT (2. Robert Záruba, 3. Jaromír Bosák)
  • osobnost televizní zábavy: Karel Šíp - ČT (2. Jan Kraus, 3. Aleš Cibulka)
  • seriál: První republika - ČT (2. Případy 1. oddělení, 3. Vinaři)
  • pořad: Všechnopárty - ČT (2. Herbář, 3. Zázraky přírody)
  • zpěvák: Karel Gott (2. Tomáš Klus, 3. Richard Krajčo) 
  • zpěvačka: Lucie Vondráčková (2. Lucie Bílá, 3. Aneta Langerová)
  • herec: Ivan Trojan (2. Ondřej Vetchý, 3. Jiří Bartoška)
  • herečka: Simona Stašová (2. Tereza Voříšková, 3. Hana Macuichová)
  • objev: Daniel Stach - ČT 
  • absolutní vítěz: Karel Gott
  • dvorana slávy: Iva Janžurová
Vydáno pod