Rolando Villazón svému Mozartovi rozumí

Světoznámý pěvec Roland Villazón je v Praze. Nepřijel tentokrát kvůli koncertu, ale natáčení dokumentu o Mozartově opeře Don Giovanni, kterou geniální skladatel dokončil v Praze, kde měla také světovou premiéru. Po Mozartově pražských stopách se nyní vydává Villazón.

Rolando Villazón natáčí v Praze film o Mozartovi (zdroj: ČT24)

„Objevujeme, co Mozart znamenal pro Prahu a co Praha znamenala pro Mozarta,“ popsal svůj úkol mexický tenorista. V dokumentu, který vzniká v koprodukci BBC, Arte a České televize, se nemohl nezastavit ve Stavovském divadle, kde měl Don Giovanni v říjnu 1787 premiéru. Moji Pražané mi rozumějí, prohlásil prý Mozart po nadšeném přijetí. Už jeho předchozí opera - Figarova svatba - se u pražského publika dočkala úspěchu, přestože u vídeňského propadla.

„Tudy šly dějiny,“ poznamenal Villazón ke Stavovskému. Pokračovaly se štábem dokumentu za zády do Strahovského kláštera, kde si Mozart v roce premiéry Dona Giovanniho také zahrál. Jeho improvizaci tu hrají dodnes díky tomu, že ji tehdy do not částečně zaznamenal místní páter.

„Mozart nebyl jen génius, byl úžasná osobnost, velmi výstřední. Nebylo asi vždy jednoduché s ním být, nebylo možné vždy odhadnout, co provede,“ odhaduje Villazón. Poté, co si přečetl i skladatelovy osobní dopisy, je ale přesvědčený, že kdyby se potkali, mohli by být přáteli. „Měl jsem pocit, jako bychom se spolu setkali a šli na pivo,“ přiznal při natáčení dokumentu v Praze před rokem.

Mozart se prý v českém hlavním městě cítil šťastný. Stejně rád se do Prahy vrací i Rolando Villazón, který je uznávaným interpretem mozartovského repertoáru. Dokument, který oba umělce propojuje, by měl mít premiéru na podzim na festivalu Zlatá Praha.