Samba: Černobílá sociální romance pod střechami Paříže

Jak se žije ilegálním imigrantům ve městě nad Seinou? Makají, posílají domů peníze, dávají bacha, aby je nechytili, sem tam sbalí nějakou ženskou. Tak jako Senegalec Samba, kterého ale po deseti letech vyhmátli a chtějí poslat zpátky do Dakaru. Jenomže on se právě seznámil s vyhořelou manažerkou Alicí, která při pohledu na něj s překvapením zjistila, že není až tak úplně vyhořelá…

Ještě lépe nežli bláznivé filmové komedie mají Francouzi zmáknuté hořce úsměvné příběhy, v nichž nám posílají oslovující vzkazy sympatičtí loseři, žijící na okraji lhostejné společnosti. Tihle nepřízní osudu nezlomení (a svým způsobem tak nedotknutelní) nám vzkazují, že život sice není peříčko, ale nic lepšího nemáme, a tak o něj musíme bojovat s každým, kdo nám brání učinit ho lepším. S nedotknutelností má ostatně režijní tandem Olivier Nakache – Eric Toledano s francouzským hercem Omarem Sy svoji zkušenost.

Před čtyřmi léty se tihle tři sešli poprvé a bylo to šťastné setkání, z něhož rezultovala vysoce oceňovaná, dojemně vtipná, chytře napsaná a vkusně odrežírovaná kasovní pecka Nedotknutelní (recenze zde). Extrovert z předměstí pečující o téměř zcela ochrnutého milionáře masivně zabodoval, sympatického baviče Omara Sy posunul do první herecké ligy a před režijní a scenáristické parťáky postavil otázku, s jakým projektem nás překvapí příště. Rozhodli se pro komorní citovku Samba, kterou rámuje drsný sociální kontext, s nímž se musí vyrovnat ústřední dvojice Omar Sy a Charlotte Gainsbourgová.

Dřív byl nedotknutelný, teď je neviditelný

Nenápadné splynutí s davem je technika, bez jejíhož osvojení žádný ilegální imigrant dlouho nepřežije. A tak se Samba snaživě učí téhle „neviditelnosti“, vyhýbá se nádražím a metru, maskuje se bílou košilí, tmavými kalhotami, kabátem, aktovkou a novinami, vzdává se svého šťastného, pestrobarevného fotbalového trika, nedívá se nikomu do očí, nedělá kraviny, aby na sebe neupozornil. A pro jistotu nikomu nevěří. Výsledkem je to, že se cítí čím dál tím víc jako nežádoucí cizinec v zemi, která mu pořád nechce dát kloudnou šanci. A pak se objeví nejistá, chápavá a vyhořelá Alice, která má dobrovolnickou práci pro imigranty coby součást terapie, a netrvá dlouho, než oba zjistí, jak jsou si navzdory své etnické a kulturní jinakosti vlastně podobní a jak moc se vzájemně potřebují.

Samba / Charlotte Gainsbourg
Zdroj: ČT24/AČFK

Nakache a Toledano mají šťastnou ruku při sestavování zdánlivě nesourodých ústředních dvojic. Duo Sy–Gaingsbourgová v Sambovi totiž funguje stejně přesvědčivě jako Sy v kombinaci s Francoisem Cluzetem v Nedotknutelných, přičemž je tahle vzájemná chemie „živena“ ze zcela odlišných zdrojů. Zatímco extrovertní Driss (za jehož ztvárnění obdržel Sy Césara) naplňuje vztah s ochrnutým aristokratem Philippem svojí živelností a svobodnou spontaneitou, Samba je spíše nedůvěřivý a ostražitý introvert.

Tím nechci říci, že by to byl uzavřený melancholik, který jen flegmaticky čeká, jak to s ním dopadne. Spíš je v něm tiché, ale zarputilé odhodlání přežít, věřit, že bude líp, a zkusit pro to něco udělat. Do toho dobře zapadá zakřiknutě ztlumená Charlotte Gainsbourgová, které je s ním prostě dobře a tak neudržuje doporučený odstup, což u jejích kolegů vzbuzuje (možná nikoli neoprávněný) pocit, že je nadržená. Ostatně celý casting včetně vtipkujícího Tahara Ramina a neherce strejdu Youngara Falla působí autenticky a civilně.

Jakkoli už Samba není takové zjevení jako Nedotknutelní, je to velmi slušně odvedený film z prostředí pařížské imigrantské komunity, který se opírá o poctivě vystavěný scénář, empatickou režii a citlivé herecké výkony. Finále je sice možná až příliš učesané, ale tohle není film, který vám chce rozdrásat duši, ale spíš vám do ní vlít naději a jemně upozornit na to, že klasická pusa je i ve francouzské technice milování taky fajn. Je dobře, že Nakache a Toledano nezvolili snazší cestu, nedali „tutovou dvojku“ Nedotknutelných, ale šli dál. Řekl bych, že tahle sestava spolu ještě kus dobré cesty ujde.

SAMBA - Francie 2014, 120 min., české titulky, od 12 let, 2D. Scénář a režie: Olivier Nakache, Eric Toledano. Kamera: Stéphane Fontaine. Hudba: Ludovico Einaudi. Hrají: Omyr Sy (Samba), Charlotte Gainsbourgová (Alice), Tahar Rahim (Wilson), Izïa Higelin (Manu), Isaka Sawadogo (Jonas Karanoto), Youngar Fall (strýček Lamouna). V kinech od 9. dubna 2015.