Ostravský Faust s Marlowem dobří „kámoši“ jsou

Příběh Fausta, který upsal duši ďáblu, protože chtěl poznat všechno vědění, zná téměř celý svět. V Národním divadle moravskoslezském v Ostravě nastudovali hru Doktor Faustus podle anglického dramatika Christophera Marlowa. Právě verze Shakespearova současníka není mezi veřejností až tolik známá.

Doktor Faustus na ostravských prknech (zdroj: ČT24)

Marlow napsal svou verzi Faustova příběhu šedesát let po učencově údajné smrti. Životy obou mužů se podobaly v sebejistém, vychloubačném přístupu ke světu. V obou případech byla jejich smrt navíc opředena tajemstvím. Marlow zemřel v devětadvaceti letech ve zřejmě vykonstruované hospodské rvačce. Spekuluje se o tom, že šlo o to umlčet tajného agenta královny a člena spolku, který vyznával ateismus.

„Objevování textu je velmi dobrodružná a velmi zajímavá disciplína, protože se tam řeší zásadní lidské otázky. V textu by se dalo lovit další dva měsíce a pořád by z něj vycházely nové a nové významy,“ tvrdí režisér Pavel Khek.

Faust Christophera Marlowa není jen dramatem. Autor v něm po vzoru středověku míchá komedii a tragédii. Ostravští tvůrci v něm mimo jiné dramatikův osobní příběh nechávají prostoupit. A to prostřednictvím principu „divadla na divadle“, kdy spolek kejklířů představení hraje.