Digitální architektura? Raději kresbu! vzkazuje Kaplický

Národní galerie si připomíná architekta Jana Kaplického. Veřejnosti dnes představí jeho výkresy, které se do Prahy přesouvají z londýnské Architectural Association Gallery. Výstava seznamí diváka s Kaplického méně známými kresbami a kolážemi u příležitosti nedožitých 78. narozenin. Výkresy světově proslulého umělce prezentuje i aktuálně vydaná publikace.

Výstava Jan Kaplický / Výkresy oslavuje tradiční způsob kresby rukou. Ta byla nedílnou součástí Kaplického tvůrčího procesu, s jejíž pomocí experimentoval a formuloval své myšlenky a svérázné vize high-tech a organické architektury.

„Jan Kaplický jako jeden z prvních experimentoval s organickými a biomorfními tvary ještě před nástupem počítačového věku, tedy v dobách, kdy narýsování složitých křivek znamenalo pracné opisování křivítek perem,“ uvedl architekt Richard Rogers, který se s Kaplickým seznámil během projektu pařížského Centre Pompidou a který je zároveň autorem předmluvy nové knihy, která nese stejný název jako expozice.

Vystavené práce pocházejí z archivů nadačního fondu Kaplicky Centre v Praze, kde jsou uloženy od architektova úmrtí v roce 2009. Nejstarší projekty prezentované v rámci expozice vznikaly na počátku 70. let – zatímco během dne Kaplický pracoval v kancelářích jiných architektů, večery a víkendy trávil doma kreslením a navrhováním.

Architekturou, kterou v té době tvořil, byl nákres a řez vedený do posledního detailu. Věčně nespokojený se neustále snažil rozvíjet a tříbit svůj grafický jazyk, zdokonalovat techniku izometrického řezu, která se stala jeho obchodní značkou.

Spolu se zahájením výstavy, která potrvá ve Veletržním paláci až do 16. června, bude oficiálně vyhlášen také první ročník soutěže Kaplický Internship na podporu nejmladší generace českých architektů. Vítěz bude mít možnost absolvovat tři měsíce na stáži v jednom z předních architektonických studií ve Velké Británii. „Odkaz Jana Kaplického je stále aktuální a inspirující pro mnoho lidí, kteří se zajímají o architekturu a umění vůbec. I proto mě těší, že jeho dílo bude od příštího roku reprezentováno také ve znovuotevřeném Design Muzeu v Londýně,“ říká vdova po Kaplickém Eliška Kaplicky.