Miroslav Ondříček vstoupil do filmového nebe z Vyšehradu

Dnes po poledni se na pražském Vyšehradě uskutečnilo poslední rozloučení s nedávno zesnulým kameramanem Miroslavem Ondříčkem. Po dlouhé nemoci zemřel ve věku osmdesáti let. Veřejnost mohla zavzpomínat v bazilice sv. Petra a Pavla od půl jedné, smuteční obřad začínající ve dvě hodiny odpoledne byl přístupný jen rodině, přátelům a blízkým spolupracovníkům. Obřad doprovodila třeba skladba Aquarius z filmu Vlasy v podání zpěvačky Terezy Černochové. Podívejte se na video:

Před smutečním obřadem se s umělcem přišli rozloučit jeho žáci, fanoušci i diváci. Usedli do lavic, nebo v tichém zamyšlení položili květinu.  

Odchod Miroslava Ondříčka zasáhl bezpočet jeho přátel, stejně jako jeho nejbližšího spolupracovníka Miloše Formana. „Mirkův odchod je pro mě nesmírně bolestný. Utěšuje mě jen, že krása, kterou vytvořil na plátně, tady zůstane navždy,“ komentoval jeho úmrtí režisér, který se kvůli zdravotním důvodům nedostavil. Byl přítomen pouze prostřednictvím audionahrávky. S rodinou dále poslal květiny.

Miloš Forman: „Rád vzpomínám, bylo to krásné a zase bude, až se sejdeme tam nahoře.“

Dopis Jiřího Voskovce Janu Werichovi, v němž představoval Miroslava Ondříčka, přečetla herečka Martha Issová, k řečnickému pultu se dostal i Josef Abrhám, který přečetl žalm z Bible. Zazněla lidová píseň Už mou milou do kostela vedou nebo známá Ave Maria.

Ondříček stál za kamerou u čtyř desítek snímků. Spolupracoval se zahraničními i českými režiséry, mezi jeho nejslavnější zářezy patřil Amadeus, Ragtime, Intimní osvětlení nebo Vlasy. V roce 2004 dostal od Americké unie kameramanů Mezinárodní cenu za životní dílo a v Písku po něm pojmenovali Filmovou akademii. „Vlídný, příjemný, srdečný člověk, navíc velice skromný, který mohl hrát velikou roli, ale skromný. A tím dobyl svět,“ prohlásil o něm ředitel školy Miloň Terč. Jméno vzdělávací instituce se rozhodl změnit podle Ondříčka, protože se mu zdálo, že je navzdory svým kvalitám málo doceněný.

Vydáno pod