Pevnou zemí pod nohama třese Činohra Národního divadla

V roli uměleckého ředitele činohry Národního divadla přichází Daniel Špinar i s novým režijním počinem – po nástupu do funkce uvádí Zemětřesení v Londýně. Na Nové scéně otevírá prostor především nastupující herecké generaci. V inscenaci současného úspěšného dramatika Mika Barletta se na osudech tří sester vyjevují obavy z budoucnosti a vyrovnávání se s rozpadem rodiny a osaměním.

V rozhovoru pro Českou televizi Daniel Špinar naznačil, že nepůjde o zrovna jednoduchý a přímočarý kus. „Každý si z ní může odnést něco jiného, každý ji může pochopit trochu jinak,“ přiblížil s tím, že hra nabízí řadu postav a jimi představovaných postojů. Rozpad rodiny považuje režisér v současnosti za velmi silné téma.

Do konceptu hry podle jeho slov zapadá kabaretní forma. „Hlavní hrdinka putuje městem, je nešťastná, těhotná a potkává spoustu lidí na cestě někam. Ti lidé fungují trochu, jako by byli pod nějakými prášky, takže je to celé trošičku vykloubené, přehnané,“ říká. Muzikál podle něj představuje ulehčující kompenzaci tíživému tématu.

Režisér hojně ve svém kusu využívá technických možností Nové scény v podobě videoprojekcí, stejně jako snímání herců kamerou přímo na jevišti. Barevnost a klipovitost první poloviny hry převrací naruby druhá část, která probíhá už pouze na bílém projekčním plátně.

Z textu ND o hře:

„Nejstarší ze sester Sára se věnuje ekologické politice. Nemá děti a její manželství se rozpadá. Prostřední sestra Freya prožívá traumatické těhotenství a přemýšlí, zda má právo do tohoto světa přivést dítě. Nejmladší Jasmína je nezodpovědná a sexuálně nevázaná mladá dívka, která těžce hledá vlastní identitu. Jejich otec, světoznámý klimatolog, své dcery dvacet let neviděl. Neřešený vztah s ním výrazně ovlivní životní kroky hrdinek. Zemětřesení v Londýně revuální formou vypráví o odpovědnosti za vlastní život – ale také o víře v budoucnost a důvěře ke světu, bez nichž nelze smysluplně žít.“

Barlettova hra zemětřesení v Londýně přinesla, alespoň na prknech National Theatre. O diváckou pozornost se v metropoli Spojeného království nemusí bát. Pět let od londýnské premiéry se od 2. dubna představuje i na Nové scéně Národního divadla. V rolích tří sester se představují Jana Pidrmanová, Jana Janěková ml. a Pavla Beretová.

Zemtřesení dorazilo z Londýna do Prahy (zdroj: ČT24)