Sportem k trvalé architektuře. Šváchova Naprej! má cenu olympioniků

I sport se může promítnout do umění a kultury. Dokazuje to profesor Rostislav Švácha, český historik a teoretik umění a architektury, který převzal Cenu Mezinárodního olympijského výboru. Stalo se tak díky jeho publikaci Naprej! (Česká sportovní architektura 1567–2012), mapující české sportovní stavby.

Švácha oceněn Mezinárodním olympijským výborem (zdroj: ČT24)

Kniha Naprej! zaostřila na sportoviště a další místa, která napříč 16. a 21. stoletím v českých zemích sloužila k tělovýchovnému vyžití. Jedná se o vůbec první dílo svého druhu, které kdy stvořil český historik architektury. Mezi zhruba šedesátkou staveb naleznou čtenáři jízdárny, stadiony, ale také golfová hřiště, cyklostezky, fit centra nebo střelnice či loděnice.

  • „Dívá se na sport jako na důležitou lidskou aktivitu, jejíž obsah se v průběhu dějin měnil. Z výcviku a zábavy aristokracie se v moderní době sport vyvinul ve formu boje za národní emancipaci a za občanské svobody, v masovou podívanou, v nástroj státní reprezentace, v prostředek kontroly nad volným časem obyvatel i ve formu jejich nejprivátnější relaxace. Všem těmto funkcím sportu dovedla dobře posloužit i architektura. Měnila se s vývojem sportu a dávala jeho aktivitám tvář podle svých vlastních technických a stylových proměn,“ uvádí knižní anotace.

„Sport a umění patří k sobě, už od antiky. Uvědomuje si to i Mezinárodní olympijský výbor. Mezi oběma fenomény je umělý příkop, který se daří díky lidem, jako je Rostislav Švácha, zacelovat. Pan profesor je renesanční člověk, vnímá přesahy obou oblastí. Publikace Naprej! je toho důkazem. Společně už chystáme další knihu, která se bude věnovat sportu a umění v širších souvislostech,“ prohlásil předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, který Šváchovi zároveň ocenění předal. 

Rostislav Švácha…

… absolvoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Je zaměstnán jako vědecký pracovník Ústavu dějin umění Akademie věd ČR, dále přednáší na Akademii výtvarných umění v Praze a také na fakultě v Olomouci. Předloni obdržel Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti architektury.

Jméno publikace Naprej! vzniklo podle Miroslava Tyrše, který kdysi prohlásil: „Napři! Snaž se překonat odpor!“