Za dveřmi je Banksy. Dílo z Gazy nevědomky prodáno za pakatel

Banksyho graffiti už dnes patří mezi etablované umění. Jeden z originálů se nyní prodal v přepočtu za čtyři a půl tisíce korun, přestože jeho hodnota byla mnohonásobně vyšší. Původní majitel z pásma Gazy o ní vůbec nevěděl – ke koupi totiž nabízel to poslední, co mu z válkou zdevastovaného domu zbylo: železné dveře, kam Banksy svůj umělecký zářez zasadil.

Banksyho dílo prodáno za pakatel (zdroj: ČT24)

Železné dveře zobrazují řeckou bohyni plačící nad svým mrtvým potomkem. Odborníci cenu odhadují na stovky tisíc dolarů. Rabea Darduna z Gazy ale netušil, že jde o umělecký unikát a dveře prodal za mrzkou cenu. „Neprodali jsme to jako umělecký kus. Prodali jsme to jako dveře. Nevěděli jsme, kdo je Banksy. Tak jsme to prodali jako každé jiné železné dveře za 700 šekelů,“ přiznal majitel.  

Rodina se ale navzdory své nevědomosti nyní cítí podvedená a kupce vyzývá, aby dveře vrátil. Odvolává se na to, že on na rozdíl od nich věděl, jakou cenu malba má. „Ale my jsme obyčejní lidé. A tyhle věci nevíme,“ argumentují prodejci.

Loňská letní válka Gazu zdevastovala. Britský výtvarník původem z anglického Bristolu tu byl asi před měsícem. Tajemná identita umělce tlačí nahoru cenu jeho politizovaného umění. V Gaze se snaží upozornit na symboly odkazující k právu jedince na život.

Banksyho výtvory jsou často spjaty s konkrétním prostředím. Když před pěti lety odvezli jeho dvě grafitti na kusech betonové zdi oddělující Západní břeh a Izraelem, rozhořela se debata o tom, jestli má pouliční umění opravdu končit v aukčních síních.

Vydáno pod