Penis měl pravdu

Novinka Divadla Komedie - s nepřehlédnutelným názvem Penis pravdy - je postmoderní pohádkou pro dospělé. Odehrává se na rázovitém Ostravsku, postavy v ní mluví nářečím i slovensky a pojednává o tom, co vše by se mohlo odehrát, kdyby ze světa zmizela smrt.

Autor předlohy Pavel Göbl připravil dramatizaci svého prozaického textu z roku 2009 (nominovaného na Cenu Josefa Škvoreckého) spolu s režisérem inscenace Vojtěchem Štěpánkem. Vedle knižní a divadelní podoby existuje titul také jako scénář filmu a rozhlasová hra.

Penis pravdy přiznaně navazuje na známou českou filmovou pohádku podle Jana Drdy Dařbuján a Pandrhola. Göbl pracuje s nadsázkou, příběh aktualizuje reáliemi devadesátých let minulého století a jako průvodce angažuje mladé dělníky Emila (Jiří Racek) s Dušanem (Michal Slaný) a jejich padlou kamarádku, prostitutku na mateřské, Andělu (Natálie Řehořová). Atmosféru nevlídného předměstí prolíná filozofujícími debatami o hledání intimního „klíče“ k Pandořině skříňce plné apokalyptických tajemství.

Penis pravdy
Zdroj: Milan David/Divadlo Komedie

Sociální satira s pohádkovými schématy vzbuzuje přímočaré reakce publika, Penisu pravdy porozumí diváci různých povahových typů i generací. Sejdou se v humorných parodiích politických či náboženských témat. Přes určitou doslovnost má tato moralita osobitou poetiku, podtrženou multifunkční, jednotně zpatinovanou scénou (výprava Jan Tobola), realizovanou v prvním plánu domácností a hospodou, v druhém diskotékou či vejminkem v garáži. Scénografie efektně zapojuje světelný park, kouř a propadlo, jímž vyjíždí Smrťák.

Pouť hlavních hrdinů za nalezením vlastní smrtelnosti lemují epizody každodennosti: popíjení alkoholu, partnerské změny, potíže s obživou, využití sociálních dávek na splátky plazmové televize, referendum občanů… Potkáte Pána Boha, Lucifera i Smrtku alias Františka Veverku (vše v podání charizmatického Rudolfa Stärze), který vám připomene cimrmanovskou aktovku Vizionář. Lidstvo si odhlasuje nesmrtelnost, jejíž důsledky jsou fatální. Smrt, zavařená do bojleru a vyslaná na oběžnou dráhu, planetě moc neuleví.

Penis pravdy
Zdroj: Milan David/Divadlo Komedie

V menu současné dramaturgie Divadla Komedie Penis pravdy koresponduje s další „andělskou besídkou periférie“, s Ježíškovou armádou Viliama Klimáčka. Zde partička vyhozených zaměstnanců dráhy potkává nebeského posla v převlecích turisty, policisty nebo slepce a zinscenuje živý betlém na vídeňské Mariahilfer Straße.

Protagonisté Penisu pravdy tvrdí: „Taky život, jaky je naš, se da vydržet maximalně do smrti, dyl ne!“ A co vy, chtěli byste zůstat déle? Znáte celou pravdu o ženském těle? Na druhou reprízu se do Divadla Komedie můžete vypravit 21. dubna od 19:30.