Brno vystavuje tři centimetry velkou knížku i arménskou bibli

Brno – Knižní originály se většinou ukrývají do trezorů světových muzeí. Jejich přesné kopie neboli faksimile jsou ale vystaveny v Brně, kde je k vidění světová nejmenší miniatura žaltáře i arménská bible. Do desítek knih pocházejících z pěti různých kultur je možné nahlédnout v Moravském zemském muzeu.

„Jsme vůbec první, kdo vystavuje přesnou kopii titulu Život svatého Václava. Je to světová premiéra,“ popsal jeden z unikátů expozice kurátor Moravského zemského muzea Zdeněk Drahoš. Přepis původní post-cyrilometodějská legendy pochází z roku 1585. Až nyní do ní ale může poprvé nahlédnout veřejnost v rámci výstavy 3000 let knižního umění – Skvosty pěti kultur.

Ke starším vystavovaným dílům patří kopie arménské bible z 10. století. „Přezdívá se jí královna překladů pro její stylistickou a obsahovou čistotu,“ okomentoval ji Drahoš. Nejstarším kouskem je ale faksimile egyptského Papyru Ani z Knihy mrtvých. Ten pochází přibližně z poloviny 13. století před naším letopočtem. Naopak nejmladším dílem je Pesachová hagada z druhé poloviny 18. století.

Co se týče rozměrů, tak prvenství drží nejmenší světová miniatura žaltáře svatého Huberta. „Její velikost je tři a půl centimetru a písmo je velké jen jeden a půl milimetru“ dodal kurátor.

Jan Kocisek hovoří o výrobě přesných kopií vzácných titulů (zdroj: ČT24)

Výroba přesných kopií trvá několik let

Přestože faksimile musí věrohodně kopírovat podobu svých originálů, využívá se k jejich výrobě nejmodernější techniky. Tu používá i vydavatelství Adeva Graz, které tituly muzeu zapůjčilo. „Nejhůře se trefuje barva, a to především červená a modrá. Abychom odhadli intenzitu barvy, tak za originály musíme i letět,“ popsal problémy při výrobě faksimilií za vydavatelství Jan Kocisek. Třeba za výše zmíněnou arménskou biblí letěl několikrát. Její originál totiž nesmí opustit tamní depozitář.

Výroba série jednoho titulu trvá asi dva roky a vyjde na 400 až 500 tisíc Euro. Hodnota faksimilií na této výstavě je zhruba poloviční.  „Většinou nás o výrobu žádají samy instituce. Spolupracujeme tak s bibliotékami, kláštery a muzei po celém světě,“ řekl Kocisek. Vydavatelství Adeva Graz je nejstarší firmou, která se produkcí přesných kopií zabývá. Vznikla totiž v roce 1949 a má také největší výběr titulů mezi 200 až 250.

Expozice 3000 let knižního umění – Skvosty pěti kultur představuje 43 faksimilí z pěti kultur: egyptské, křesťanské, židovské, středoamerické a mogulské. Ty dokumentují vývoj knihy a její ilustrace z různých kultur čtyř kontinentů, a to během tří tisíc let.