Collegium 1704 zpovídá Myslivečka. A Bacha dává jako málokdo

Collegium 1704 před lety nadchlo kritiku po celém světě novátorským zpracováním Johanna Sebastiana Bacha. Se stejným repertoárem slaví v těchto dnech v pražském Rudolfinu desáté výročí. Zároveň vstupuje na filmová plátna v dokumentu režiséra Petra Václava Zpověď zapomenutého o Josefu Myslivečkovi, představiteli barokní hudby, kterou soubor Collegium 1704 interpretuje.

Collegium 1704 slaví 10 let i Zpovědí zapomenutého (zdroj: ČT24)

Collegium 1704 získalo věhlas především jako ambasador skladeb Jana Dismase Zelenky, celou historii souboru ale provází jeho současník Johann Sebastian Bach. Zejména jeho velkolepá mše H moll, kterou před deseti lety uvedl soubor na festivalu Pražské jaro a která je letos v červnu zavede také na prestižní Salcburský festival.

„Pozoruhodné je, jak k pozvání došlo. Dramaturg Salcburského festivalu nás neznal, podle jeho vyprávění si ráno k čištění zubů a pití kávy pouští rádio a shodou okolností hráli nějakou naši nahrávku z německého koncertu. Jeho naše hra tak upoutala, že si o nás zjistil víc a začal nás sledovat,“ popsal dirigent a umělecký vedoucí Collegia 1704 Václav Luks.

Collegium 1704 bude po letech prvním českým souborem, který na této významné přehlídce klasické hudby vystoupí, naposledy v Salcburku před více než deseti lety koncertovala Česká filharmonie. „Naše interpretace je trochu jiná než ta tradiční. Jakožto český soubor, který není součástí této tradice, jsme si mohli dovolit - a také jsme si dovolili - nový, očistný pohled na Bachovu partituru,“ odhaduje Luks, proč je Bachova tvorba v podání jeho souboru tak úspěšná.

Collelgium 1704 se specializuje na hudbu 17. a 18. století, nejen koncertně a na nahrávkách. Podílel se také na nastudování opery Olimpiade v pražském Národním divadle. O autorovi opery, Josefu Myslivečkovi, během zkoušek vznikal dokument v režii Petra Václava, jehož poslední snímek Cesta ven uspěl u tuzemské filmové kritiky i Českého lva.

„Jediný psychologický portrét Myslivečka naznačil Mozart. Je několik dopisů, z nichž se dá ledacos pochopit, zbytek jsou drobné indicie a interpretace. O věcech velmi tragických dovede mluvit velmi jemným, sladkobolným tónem. Jeho hudba je zapomenutá, ale zasloužila by si větší zájem,“ domnívá se Václav. Dokumentem, nazvaným Zpověď zapomenutého, provází hlas Karla Rodena a ukázky z opery Olimpiade v podání souboru Collegium 1704.

Snímek do kin vstupuje tento čtvrtek, druhý narozeninový koncert odehraje Collegium 1704 už dnes - opět v pražském Rudolfinu.