Vilma Cibulková se hádá (jako) o život

Vilma Cibulková je ženou, která se umí prát se životem. V Kalifornské mlze, novince pražského Divadla v Řeznické, se do souboje pouští ve vlastní režii. Se sucharským expertem na výtvarné umění Luborem Šplíchalem se pře o pravost obrazu Jacksona Pollocka i pravost života.

Na Divadlo v Řeznické padla Kalifornská mlha (zdroj: ČT24)

Ve hře současného amerického autora Stephena Sachse se Cibulková představuje jako herečka, režisérka i malířka. Obraz, který je základem příběhu, namalovala pro inscenaci totiž ona. V Kalifornské mlze je ovšem autorem slavný abstraktní expresionista Jackson Pollock - tedy možná. Pře o pravost díla je jedním ze sporů, které na jevišti vedou Maude (Vilma Cibulková) a Lionel (Lubor Šplíchal).

Zastupují neslučitelné světy: proti kultivovanému a tak trochu nudnému znalci výtvarného umění stojí zemitá a energická barmanka, která se nebojí postavit čelem k životním ztrátám a prohrám. „Zajásala jsem, že konečně po dvaceti letech přišlo něco tak silného a prachobyčejného,“ říká o roli Maude Cibulková. Ke Kalifornské mlze se dostala, když v Řeznické zkoušela zcela odlišnou postavu - Leni Riefenstahlovou, filmařku propagačních filmů Adolfa Hitlera. Před dvěma dny za ni obdržela svou druhou Thálii.

Kalifornská mlha / Vilma Cibulková, Lubor Šplíchal
Zdroj: ČT24/Divadlo v Řeznické

Za hádkou o autorství obrazu je střet dvou naprosto odlišných přístupů k životu. „Je o lásce, o bolesti, o tématech, která se dotýkají úplně všech,“ myslí si o hře Cibulková. Kalifornská mlha měla velký divácký úspěch při uvedení ve Spojených státech a Londýně. Její autor Stephen Sachs za ni v roce 2009 dostal cenu pro nejlepší hru i inscenaci roku. Na Řeznickou padne mlha do konce dubna ještě třikrát.

Vydáno pod