Kdo hledá, ten najde Cestu ze dna

Nedělní podvečery budou na ČT2 patřit nezaměstnaným ženám. Začíná totiž dokumentární seriál Cesta ze dna, který přiblíží životní situace těch, jež se dostaly do nelehké pracovní situace. Projekt má na svědomí Veronika Korčáková-Sobková. Víc než rok sledovala šestici vyvolených napříč celým společenským spektrem a výsledný materiál mohou diváci poprvé spatřit v 17:55 od 29. března.

Potíže s nezaměstnaností se promítají do všech věkových kategorií i profesí. Ať už je to mladá novinářka se čtyřmi dětmi, bývalá majitelka pizzerie po mateřské, čerstvé maturantky pocházející z brněnského romského ghetta nebo bývalá PR manažerka z Litvínova. 

„Režisérka s dokumentárním štábem mapuje pokusy jednotlivých hrdinek najít si práci, jejich sebereflexi, vztahy v rodině, úsilí o životní změnu i chvilkovou rezignaci. Hrdinky a jejich blízcí pocházejí z regionů nejpalčivěji zasažených dlouhodobou nezaměstnaností a jejich příběhy, natočené atraktivně v emotivních situacích, obsahují kromě individuálního zápasu o existenci i společenský přesah vykreslující současnou ekonomickou krizi,“ upřesnila kreativní producentka Alena Müllerová. 

Natáčení dokumentu Cesta ze dna
Zdroj: ČT24/ČT

Divák tak nahlédne do autentických situací. Každá hrdinka pustila kameru do své hlavy, aby mohla sledovat proces jejího myšlení i případnou transformaci. „Každá z šesti žen bojovala se svou situací způsobem, který jí byl vlastní a byl zcela jedinečný,“ pochvaluje si režisérka.

Seriál se začal natáčet v srpnu 2013, kdy byla míra nezaměstnanosti v ČR 7,5 %, což znamenalo celkem 551 731 nezaměstnaných. V současné době je míra nezaměstnanosti v ČR 7,7 % (údaje z letošního ledna). To znamená, že s problémem se potýká jen o něco málo více - 556 191 nezaměstnaných.