Dvořákova Praha vrací do Prahy hvězdy jako Yo-Yo

Po roce se do Prahy vrátí violoncellista Yo-Yo Ma. V září zahraje na zahájení festivalu Dvořákova Praha za doprovodu České filharmonie pod vedením Jiřího Bělohlávka. Skladby Antonína Dvořáka zazní i v podání významných zahraničních těles. Kromě děl skladatele, jehož název nese, připravuje přehlídka také koncertní verzi Mozartovy opery Don Giovanni.

Umělecký ředitel Marek Vrabec zve na Dvořákovu Prahu 2015 (zdroj: ČT24)

Yo-Yo Ma, americký umělec s tchajwanskými kořeny, držitel šestnácti cen Grammy, vystoupil před českými posluchači loni na jarním gala festivalu Struny podzimu. Ve svém koncertním repertoáru měl i Dvořáka. „Hrát tady Dvořáka a jeho romantické skladby je pro mě výjimečná událost,“ prohlásil tehdy. 

Zahajovací večer osmého ročníku Dvořákovy Prahy, jehož je hlavní hvězdou, se tvorbě Antonína Dvořáka věnuje výhradně. Na programu bude Koncert h moll a vzácně hraná Druhá symfonie. Festival letos hraje Dvořákovy symfonie označené sudým číslem, doplní je zřejmě neznámější Devátá Z nového světa. Opět v podání České filharmonie, jež nedávno nahrála kolekci všech Dvořákových symfonií, festival zakončí. „Dvořákovy symfonie zahrají ale také významné světové orchestry, jako třeba Tonhalle-Orchestr Zürich nebo Philharmonia Orchestra London v čele s Christophem von Dohnányim,“ upozornil umělecký ředitel přehlídky Marek Vrabec.

Loni festival v koncertním provedení uvedl Dvořákovu pozapomenutou operní prvotinu Alfred.  „Letos opera nechybí, a to opera, která má k Praze vztah větší než jakákoliv jiná - Mozartův Don Giovanni v podání Freiburger Barockorchester na dobové nástroje,“ vyzdvihl letošní nabídku Vrabec.

Philharmonia Orchestra London
Zdroj: ČT24/Philharmonia Orchestra London

Hlavním dějištěm Dvořákovy Prahy bude Rudolfinum, sídlo České filharmonie. Za komorní řadou, již letos sestavoval klavírista Ivo Kahánek, se posluchači vydají do Anežského kláštera. Duchovní hudba pak, jako už obvykle, bude rezonovat katedrálou sv. Víta, kde se představí spirituální minimalista Arvo Pärt.

Vstupenky jsou v předprodeji od 26. března, Praha bude patřit (nejen) Dvořákovi poosmé od 7. do 23. září. V předvečer zahájí je opět možné vydat se Po stopách A. D., na koncert do vily Rusalka ve Vysoké u Příbramě, kde Dvořák rád za svého života pobýval.