Čtení není postrach, prozradí dětem strašidla v Noci s Andersenem

Pátek 27. března je letos dnem, kdy pro děti večerka neplatí. Pokud tedy patří ke čtenářům a připojí se k Noci s Andersenem. Do akce na podporu dětského čtenářství se letos zapojilo více než tisíc míst, zejména knihoven, a to nejen v Česku, ale i v zahraničí.

Knihovny se chystají na Noc s Andersenem (zdroj: ČT24)

Ponocovat mohou děti s knihami popatnácté. Projekt se vztahuje k 2. dubnu, den spojený s narozením Hanse Christiana Andersena je Mezinárodním dnem dětské knihy. 210. výročí narození slavného dánského pohádkáře je jedním z těch, na které Noc letos poukazuje. „Také budeme připomínat sté výročí narození českého autora Jana Drdy, jehož pohádky mají děti rády jak v čtené, tak i ve filmové podobě,“ doplnila spoluzakladatelka akce Mirka Čápová.

K Andersenovým narozeninám se bude číst poselství od textaře Pavla Cmírala. K výročí Jana Drdy poslal dětem zdravici režisér Zdeněk Troška, který na motivy spisovatelových knih natočil pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci nebo Z pekla štěstí.

Noc na hradě Bradě

Obrazovou podobu letos Noci s Andersenem propůjčila kniha Na hradě Bradě. Komiksový příběh od Kláry a Jana Smolíkových vydalo v polovině března nakladatelství Albatros a představen bude právě během nocování. Ilustrace z ní se objevily i na plakátu a speciálních pohlednicích. Pro společnou noční četbu na všech místech byla pak vybrána kapitola z knihy Sandry Vebrové Ducháčkovic rodina aneb Strašidla mezi námi, která malé čtenáře seznámí s další povedenou strašidelnou rodinkou.

Další aktivitou, jež propojí více knihoven, je sázení pohádkových stromů. „Sázejí se v knihovnách a školách na počest H. Ch. Andersena. Například letos zasadí několik stromů Fabularius Andersen třeba v Turnově, kde kmotrem bude autor mnoha krásných rozhlasových a televizních reportáží Václav Žmolík,“ upozornila Mirka Čápová.

Patnáctá Noc s Andersenem s odehraje na více než 1450 čtecích místech (jejich přehled i program je uveden na stránkách projektu), rozsetých po třiceti zemích světa, kromě Česka například také na Slovensku, v Dánsku, v Řecku, Austrálii, a dokonce i v africké Keni. Pořadatelé očekávají, že ponocování si nenechá ujít na 90 tisíc účastníků.