Virtuální prohlídka gulagu ve 3D nebude za trest

Česká nezisková organizace Gulag.cz se pokouší o unikátní projekt celosvětového měřítka. Snaží se vybudovat kompletní 3D rekonstrukce autentického gulagu včetně virtuální prohlídky, kterou prostoupí vizualizace reálných předmětů a vzpomínky pamětníků. To vše za pomoci veřejné finanční sbírky prostřednictvím portálu Hithit.

On-line muzeum lágru (zdroj: ČT24)

„Na mapování gulagu spolupracujeme s univerzitami, nejrůznějšími organizacemi a nezávislými odborníky v Rusku i Evropě, ale pro vybudování online muzea nemáme žádnou finanční či institucionální podporu,“ vysvětluje projekt důvod, proč žádá veřejnost o přispění. Pokud by se podařilo vybrat cílovou částku 440 tisíc korun, mohl by si trojrozměrný model táborů projít úplně každý.

Čeští badatelé nejsou nezkušení, během tří uplynulých let se jim podařilo důkladně zmapovat opuštěné lágry ve vzdálených koutech Sibiře, kterých jsou stále stovky. Na výsledek se mohou zájemci podívat na webu www.gulag.cz. „Místa jsem našel před lety na satelitních mapách. Virtuální prohlídka je pak výsledkem tří expedic na severní Sibiř podél tak zvané Mrtvé trati – tedy železnice budované vězni v letech 1947–1953,“ upřesnil hlavní koordinátor projektu Štěpán Černoušek.

Typický koncentrační tábor byl koncipován do podobného modelu: tři vězeňské baráky, administrativní budova, kuchyně s jídelnou a v menších budovách prádelny, dílny nebo skladiště. V některých případech se na místě nacházela nemocnice či ošetřovna. Nechyběla však samotka, kam se vězni mohli dostat za sebemenší provinění proti řádu.

Kam peníze potečou?

K vybudování online muzea je zapotřebí kvalitních technologií a animací, které pečlivě zrekonstruují každý kout. V rámci projektu se navíc neziskovka snaží vytvořit také učební pomůcku pro školy. „Rádi bychom také zorganizovali ještě další expedici za pozůstatky táborů a zachytili jejich podobu ještě před tím, než definitivně podlehnou nevyhnutelné zkáze. K tomu potřebujeme nové 3D scannery, drony a další techniku,“ upřesňují tvůrci.

Systémem stalinských lágrů, který byl oficiálně zrušen v roce 1960, prošlo za dobu jeho existence odhadem 18 milionů lidí, nejméně desetina z nich tam i zemřela. Pětadvacet tisíc pak bylo přímo z Československa.