Před 30 lety Amadeus trefil do noty osmi Osarům

Troufneš si na velký film? zeptal se při nočním telefonátu z Ameriky na začátku osmdesátých let Miloš Forman kostýmního výtvarníka Theodora Pištěka. Ano, kývl Pištěk stručně na spolupráci, která mu vynesla Oscara. Celkem přiřkla americká filmová akademie Amadeovi osm sošek, a to přesně před třiceti lety 25. března 1985. Slavné drama připomene ČT divákům 6. dubna, poprvé ve vysokém rozlišení.

Theodor Pištěk: Troufneš si na velký film? zeptal se mě Forman (zdroj: ČT24)

Scénář k filmu napsal anglický dramatik Peter Shaffer podle své původní divadelní hry o sváru mezi geniálním skladatelem Wolfgangem Amadeem Mozartem a jeho rivalem Antoniem Salierim. Inscenaci podle Shafferova textu v poslední době nastudovalo několik českých scén - brněnská Husa na provázku, pražské Vinohradské divadlo a Moravské divadlo v Olomouci.

I přes počáteční nevůli režimu se Formanovi podařilo natočit řadu scén v tehdejším Československu. Mimo jiné v pražském Stavovském divadle, kde Mozart v roce 1787 dirigoval premiéru své opery Don Giovanni. Forman hudbu ve filmu skvěle využil k vystavění dramatických scén.

Čekali jsme na látky jako na mandarinky

„Byla doba socialismu, kdy se jednou za měsíc stála fronta na mandarinky, takže žádný výběr látek neexistoval. V Praze byla zvláštní prodejna pro manželky tajemníků ústředního výboru KSČ, kam chodily ty dámy nakupovat látky ze zahraničí. Z toho, co zbylo, jsme si mohli vybrat pro film,“ vzpomíná na podmínky československého natáčení Pištěk.

O to větší pro něj byl šok, když se mu díky práci pro štáb podařilo vycestovat. „Lítal jsem v celé Evropě po magacínech a továrnách s látkami. To byl pro mě vůbec největší zážitek z celého natáčení, když jsem po celoživotním půstu procházel všechny ty seznamy a vzorkovnice,“ přiznává.

Amadeus / Tom Hulce
Zdroj: ČT24/ČT

„Největším zážitkem“ byly pro filmové akademiky, kteří v roce 1985 rozhodovali o cenách Oscara, nejen kostýmy. Ocenění si vysloužil také F. Murray Abraham za roli Mozartova protivníka Salieriho, Forman získal sošku za nejlepší film a režii, Peter Shaffer za scénář podle předlohy. Z českých tvůrců se dočkal ocenění ještě Karel Černý (výprava), sošku získal také zvuk a masky.

Snímek zaznamenal ve své době také nečekaný divácký úspěch, způsobil dokonce mozartománii. Diváci České televize uvidí oscarového Amadea na velikonoční pondělí v rozšířené režisérské verzi. ČT během čtyř dnů odvysílá čtyři Formanovy tituly - kromě Amadea ještě Hoří, má panenko; Přelet nad kukaččím hnízdem a Valmonta, a to poprvé ve vysokém rozlišení.