Pražské jaro pálí soudobá hudba, hasí ji vápnem

Pražské jaro je festival s úctyhodnou tradicí, to ale neznamená, že lpí na tradičním programu. V nadcházejícím 70. ročníku věnuje významný prostor soudobé hudbě. Uvedena bude například Vápenná sinfonietta, která vznikla přímo pro festival.

Vápennou sinfoniettu složil Petr Wajsar. Hudební základ vychází částečně ze zvuků při výrobě vápna. Skladatel chce využít velké množství nástrojů, aby simuloval realistický zvuk vápenky. Audio složku doplní ještě složka vizuální, také inspirovaná industriální poetikou. 

Za doprovodu Orchestru Berg zazní Vápenná sinfonietta společně s dílem Songs of Wars I Have Seen (Písně o prožitých válkách), které do Prahy přijede inscenovat režisér, divadelník a skladatel Heiner Goebbels.

Soudobou hudební tvorbu nabídne i divadelní řada. Na jevišti Národního divadla bude uvedena opera Dorian Gray od slovenské autorky Ľubici Čekovské, dílo je inspirované knižní předlohou Oscara Wilda. Skladatelka do něj zakomponovala i cirkusovou hudbu. „Současnou operu je potřeba divákovi přiblížit, ne vzdalovat do akademických či příliš intelektuálních dimenzí,“ domnívá se.

Eamon Mulhall jako Dorian v opeře Dorian Gray
Zdroj: ČT24/MHF Pražské jaro

Taktéž v Národním divadle si odbude premiéru opera Filoktétés, na níž její autor Jan Klusák pracoval třicet let. Pro námět sáhl do Sofoklovy tragédie odehrávající se za trojské války. „Označuju to jako tragédii s happy endem, protože nikdo neumře a nikdo nikoho nezabije,“ podotkl Klusák. Důležitou myšlenkou díla podle něho je, že ve prospěch úspěchu je možné použít vše a „čest se vytahuje až po vítězství“.

Letošní ročník Pražského jara začíná 12. května. Zahájení žádné novoty nechystá - opět zazní Smetanova Má vlast, ovšem poprvé v historii přehlídky v podání Severoněmeckého rozhlasového orchestru Hamburk. Závěr obstará 2. a 3. června Královský filharmonický orchestr v Liverpoolu.