Nový depozitář NFA ochrání 100 milionů metrů filmu

Stabilní prostředí pro cenný filmový materiál na dalších nejméně dvě stě let má zajistit nový depozitář Národního filmového archivu (NFA). Stavba budovy, na niž archiv čekal čtyři desítky let, započala 24. března. Dokončena by měla být do roka, stěhování 100 milionů metrů filmu potrvá kvůli nutné aklimatizaci další dekádu.

Národní filmový archiv staví nový depozitář (zdroj: ČT24)

„Jsem velice rád, že mohu být u zrodu stavby, která umožní v těch nejprofesionálnějších podmínkách uchovat pro budoucnost naše úžasně rozmanité filmové dědictví,“ uvedl ministr kultury Daniel Herman, jenž stavbu symbolicky zahájil poklepáním na základní kámen. Postaven je na parcele stávajících depozitářů archivu ze 70. a 90. let v obci Hradištko u Prahy.

Nový depozitář má poskytnout bezpečné útočiště především nehořlavým barevným filmům československé a české kinematografie, a to od padesátých let po současnost. Uloženy zde budou ale také zabezpečovací materiály ke starším snímkům na nehořlavých materiálech, mimo jiné k filmům Hermíny Týrlové, Jiřího Trnky nebo Karla Zemana.

Počítá se i s přestěhováním některých cenných černobílých titulů, například kolekce průkopníka české kinematografie Jana Kříženeckého, prvních vědeckých filmů, sbírky české avantgardy nebo kolekce záběrů cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. Úschovu zde najde také záznam procesu s Miladou Horákovou, který je kulturní památkou.

V ochranném prostředí bude uloženo na 45 000 rozmnožovacích materiálů a 15 000 vzácných kopií. Kromě filmů se do depozitáře přestěhují i písemnosti, plakáty a skleněné fotografické negativy.

Stavba moderních prostor archivu přijde na více než sto šestnáct milionů korun. Bude mít tři patra - jedno nadzemní a dvě pod povrchem, ta pomohou udržet ideální vlhkost a teplotu pěti stupňů pod nulou, podmínky, které zabrání zkracování životnosti uložených materiálů.