Polská porota roztála při pohledu na snímky ledovky od českého fotografa

Ledovka, která ochromila v prosinci Česko, zaujala v sousedním Polsku: za sérii šesti černobílých snímků získal fotograf Martin Straka v Katovicích druhé místo. „Všude led, celý perón, celé nádraží, všude takovíhle malí rampoušci. Tak jsem se jenom usmál a řekl jsem si, tady asi začíná příběh,“ popisuje fotograf. Jeho mrazivá nádraží, která zachytil během své nečekaně dlouhé cesty vlakem, vybrala porota z pěti stovek reportážních fotografií. „Mně se líbila především poetická nálada těch jeho fotografií,“ zdůvodnil předseda poroty soutěže Slaska fotografia prasowa 2014 Marian Oslislo.

Když se loni 1. prosince Martin Straka od průvodčí v České Třebové dozvěděl, že dál vlak jen tak nepojede, měl s sebou jen fotoaparát s jedním objektivem. Cesta z Prahy do Ostravy mu tehdy trvala 26 hodin a fotky plné rampouchů a čekajících lidí dával průběžně na Facebook. Už v Olomouci se mu ozývala tištěná média z celé republiky. „To mám na své tvorbě nejradši. Že si vlastně pořád jenom hraju, protože to nebylo pro někoho domluvené, to bylo proto, že se to stalo a já jsem u toho zrovna byl,“ řekl fotograf.

Fotografie ledovky od Martina Straky
Zdroj: Martin Straka/Facebook/Martin Straka

Soutěž profesionálních reportérů se v Katovicích koná od roku 2004. Dříve fotografové soustředili více na zahraničí, letos převažovala hlavně lokální témata. „Letos se nám do soutěže přihlásilo 50 autorů, kteří nám poslali 500 snímků. Soutěž je anonymní,“ dodala mluvčí knihovny Biblioteka Slaska Aneta Satlawa.

Polská porota roztála při pohledu na snímky ledovky od českého fotografa (zdroj: ČT24)
Vydáno pod