Zaplatit kávu básní? Poetické

Dát si v kavárně kávu a na místo peněz zaplatit vlastní básní bylo dnes možné v 1100 kavárnách ve 23 zemích světa včetně Česka. Součástí dne poezie ale bylo i to, že mladí básníci rozdávali své verše kolemjdoucím. V zahraničí není placení kávy básní novinkou, cílem je přivést postupně poezii zpět k životu.

Dnes měly básně úspěch. Básnické sbírky se v současnosti ale běžně vydávají v nákladech dvě stě kusů a poezie tak musí o zájem čtenářů bojovat. „Byly doby, kdy na poetické dílo se čekalo se zájmem, kdy si básně kupovaly desetitisíce lidí,“ upozornil básník a spisovatel Jiří Dědeček, který je mezi básníky tak trochu výjimkou. O jeho humorné verše ho totiž vydavatelé žádají sami.

Dědeček na oplátku rád podporuje poezii druhých. "Když jsem jezdil na kole po Berlíně, zastavil jsem v parku, přišel ke mně mladý muž a říkal: 'Mám takovou báseň speciálně pro vás a stojí jenom euro,'tak jsem mu dal euro a dostal jsem na papírku napsanou báseň a nebyla vůbec blbá," vypráví Dědeček.

Zaplatit kávu básní? Poetické (zdroj: ČT24)

Globání aplikace Poetizer propojí básníky na celém světě

Na podporu začínajících básníků funguje ode dneška i mobilní aplikace Poetizer. Aplikace pro platformu Android umožní, aby jejím prostřednictvím mohli básníci zveřejňovat svá díla. Aplikace propojí a podpoří básníky po celém světě. Vytvoří prostor, kde budou moci zveřejňovat svá díla, sdílet je se čtenáři a získávat zpětnou vazbu ve formě like či finančních příspěvků. Aplikace bude zdarma ke stažení pro Android na Google Play. Jejím duchovním otcem je Lukáš Sedláček z European Leadership & Academic Institute (ELAI), který se v něm od roku 2010 zabývá projekty pro podporu vzdělávání, kreativity, podnikání, startupů a inovací. „Napíšete básničku, během několika minut jí publikujete a v tu chvíli je v celém světě a kdokoli si ji může přečíst,“ vysvětlil Sedláček smysl aplikace.