Bylo 22 milionů za zahájení Plzně - města kultury příliš?

Nejvyšší kontrolní úřad prověřuje projekt Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015. Zajímá se hlavně o peníze, které šly z Regionálního operačního programu Jihozápad. Jedním z prověřovaných cílů je i nové plzeňské divadlo téměř za miliardu korun. Opozice tamní radnice současně napadla i lednové zahájení projektu. Označila ho za předražené.

Například zapůjčení obří loutky rytíře pro slavnostní zahájení stálo 900 000 korun. Velkolepý videomapping a využití 11 výkonných projektorů přišly skoro na 2 miliony Kč. Podle opozičních zastupitelů města Plzně bylo zahájení předražené. Petr Suchý (TOP 09), opoziční zastupitel Plzně, na jednání zastupitelstva 5. 3. tohoto roku uvedl, že nechápe výdaj 650 000 korun pro produkci - firmu Art Prometheus – za zorganizování průvodů, navíc přímým zadáním. 

Ředitel projektu: Částka je vysoká, ale pro město kultury normální

Další statisíce korun spolkly obří LED obrazovky. Celkový účet za zahájení byl vystaven na 22 milionů korun. „Zahájení evropských hlavních měst kultury stojí podobné peníze - v Košicích stálo zahájení 700 tisíc eur, u nás ta částka je obdobná, například ve Švédsku stálo 3 miliony eur,“ obhajuje výši částky Jiří Suchánek, ředitel projektu Plzeň 2015.

„Celková částka je vysoká, ale zároveň normální v kontextu Evropských hlavních měst kultury,“ domnívá se. Výši podle něj ovlivnilo pochopitelné zadání vymyslet a připravit dostatečně unikátní zahájení, které by zaujalo zahraniční média a přilákalo do Plzně návštěvníky. Tomu bylo potřeba přizpůsobit i dramaturgii a rozsah zkoušení. Připomněl, že v lednu se na náměstí 10 dní zkoušelo, do zahajovacího průvodu se zapojilo 60 profesionálních umělců a součástí zahájení byl největší videomapping v historii České republiky. Finance vydané na zajistění všeho považuje Suchánek za adekvátní. „Poctivě jsme vysoutěžili všechny dodavatele a vybrali jsme vždycky nejrozumější cenu,“ zdůraznil. 

Projekt prošetří Nejvyšší kontrolní úřad

Jako rizikový vidí projekt Plzeň Evropské hlavní město kultury 2015 Nejvyšší kontrolní úřad. Ten teď prošetří ty položky, ve kterých šly peníze z Regionálního operačního programu Jihozápad.

Olga Málková, mluvčí Nejvyššího kontrolního úřadu uvedla, že si jejich úřad míru rizikovosti vyhodnotil sám a na základě této analýzy spustil kontrolu. Jedním z cílů kontroly bude například nové plzeňské divadlo za skoro miliardu korun. Úřad se bude dále zabývat projekty za období 2007 až 2013. Pokud úřad dostane všechny podklady včas a úplné, plánuje vydat závěrečnou souhrnnou zprávu v říjnu letošního roku.

Ivo Grüner, předseda regionální rady ROP Jihozápad předpokládá, že kontrola se pravděpodobně bude týkat hlavně větších projektů, jako je třeba právě již zmíněné divadlo: „Je předpoklad, že tyto velké projekty generují větší zdroje, výběrová řízení, které většinou jsou problematičtější. A NKÚ chce být přesvědčen, že nedošlo k žádným pochybením,“ podotkl.

Plzeň
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší

Pochybení podle něho mohou obecně vzniknout paradoxně ze snahy zvládnout projekt co nejlépe. „Ale v některých případech je za pochybením to, že se udělalo výběrové řízení jinak, než se mělo udělat. A bohužel to je největší problém v rámci všech operačních programů a regionální operační programy nevyjímaje,“ obává se.

Regionální umělci chtěli v rámci EHMK bigbeatový koncert, s organizátory se domluvili až dodatečně

Projekt kritizovali i regionální umělci. Tvrdili, že jejich podíl v programu měl být minimální. Původně totiž ztroskotaly přípravy na plzeňský bigbeatový megakoncert. Organizátoři a společnost Plzeň 2015 se nemohli dohodnout na termínu a podmínkách. „Nejpodstatnějí byly neustálé změny termínů ze strany této organizace,“ zdůvodnil jeden z plzeňských hudebníků Míchael Leicht. „Pokud je v Plzni někdo, kdo by chtěl uspořádat velký koncert plzeňských umělců na slušné úrovni, je k tomu alokována finanční částka 300 000 korun,“ namítal Jiří Suchánek, ředitel společnosti Plzeň 2015.

V úterý 24. března se ale zástupci plzeňských kapel se společností Plzeň 2015 na uspořádání velkého koncertu nakonec domluvili. Koncert by se měl konat 23. srpna, což bude zároveň i poslední den tradičního plzeňského festivalu Živá ulice, který účinkujícím zapůjčí aparaturu. Na koncertu by se měly mj. objevit i kapely, které v Plzni vznikly, a dnes už patří k nadregionálním. To je třeba Katapult nebo Burma Jones.

Celé vystoupení bude stát kolem 700 000 korun. Jenže společnost Plzeň 2015 může zaplatit jen necelou polovinu tohoto vystoupení. „Je to určitě kompromis, je to jednání, kdy my jsme omezeni financemi, kdy Plzeň 2015 teď má stabilizovaný rozpočet, ale rozhodně ne, že by mohla přidávat další projekty,“ uvedl Jiří Suchánek, ředitel společnosti Plzeň 2015.

„EHMK nabízí určitou částku, která nám samozřejmě nestačí na uspořádání toho koncertu, o který jde. A je to výzva subjektům, které by chtěly tuto celou věc dofinancovat,“ dodal Michael Leicht, plzeňský hudebník.

Koncert bude mít vliv na festival Živá ulice - kvůli tomu, že se kryje s posledním dnem tohoto festivalu, organizátoři museli některé účinkující přesunout na jiný termín. 

Jiří Suchánek: Regionální umělci měli velmi slušné zastoupení i na slavnostním zahájení EHMK 2015

K výtkám, že se na zahájení nepodílelo moc regionálních umělců, Jiří Suchánek uvedl, že jich byla více než polovina: „Ať Plzeňská filharmonie, nebo folklorní soubory, Jiří Suchý jako Plzeňák, Dan Bárta s plzeňskými kořeny. Bohužel Mistr Gott odmítl zpívat venku, což jsme respektovali. A proto si myslíme, že to zastoupení bylo velmi slušné,“ řekl Jiří Suchánek, ředitel společnosti Plzeň 2015.

Naopak úspěch slaví projekt EHMK 2015 na mezinárodní úrovni. Na veletrhu cestovního ruchu v Berlíně získal v kategorii Bestes Projekt - uznávané ocenění Czech Tourism Awards.