Picassův elektrikář u soudu zkratoval: Přišel o díla a odešel s trestem

Soud v jihofrancouzském Grasse rozhodl poněkud kuriózní spor o dílo Pabla Picassa. Bývalý elektrikář jednoho z nejslavnějším malířů 20. století tvrdil, že od něj před desítkami let dostal darem bezmála tři stovky kreseb. Jejich souhrnná hodnota šplhá do desítek milionů eur. Picassovi dědicové ale takový dar pokládali za nesmyslný. Soud jim dal za pravdu – elektrikáři i jeho ženě uložil podmíněné tresty za nelegální přechovávání uměleckých děl.

Picassův elektrikář u soudu vyhořel (zdroj: ČT24)

„Měl vztek na některé lidi a najednou mi povídá: Na, vezmi si tohle!“ zdůvodňoval dnes šestasedmdesátiletý Pierre Le Guennec, jak k nečekanému majetku přišel, když u slavného tvůrce pracoval. Soubor 271 děl skladoval léta v garáži svého domu. Loni požádal Picassovu nadaci o potvrzení pravosti kreseb.

Dědicové pravost potvrdili, ale hned také podali na elektrikáře žalobu za přechovávání ukradených děl. Takové množství kreseb a skic by prý Mistr nikdy z ruky jen tak nedal. „Pablo Picasso moc dobře věděl, jakou hodnotu jeho dílo má,“ tvrdí advokát dědiců Jean-Jacques Neuer.

Picassovy Slečny z Avignonu (uprostřed) v Muzeu moderního umění, New York
Zdroj: ČTK/AP/Zack Seckler

Podle Picassových potomků Le Guennec díla neukradl, ale byl nastrčený gangem zkušených zlodějů umění ze Ženevy. Opírali se přitom o fakt, že kresby byly pečlivě roztříděné a oštítkované, jejich údajný majitel přitom nedokázal u soudu pojmenovat ani snad nejslavnější Picassův obraz Slečny z Avignonu. „Můj muž není žádný dealer ani pašerák, jak tady tvrdí. Ve Švýcarsku jsme nikdy nebyli,“ hájila se elektrikářova žena Danielle.

Soud jim ale neuvěřil a oběma manželům uložil dvouleté podmíněné tresty. Picassova díla musí odevzdat nadaci nesoucí malířovo jméno.