Archive neskončí ani přes restrikce v archivu

Londýnská skupina Archive koncertovala tento týden v Česku. Do Prahy a do Brna přivezla poslední album Restriction. Zároveň prozradila své další plány, podle nichž se navzdory svému jménu jen archivní hudební položkou ještě stát nehodlá.

Archive koncertoval v Česku (zdroj: ČT24)

Každý z koncertů kapely na aktuálním evropském turné začíná filmem Axiom, pojmenovaným jako jejich předposlední deska, vydaná loni. „Není jednoduché natočit film, navíc čtyřicetiminutový. Je těžké udělat i dobrý klip. Byla to úžasná zkušenost a pro naši kapelu nová umělecká cesta,“ podotkl jeden ze zakladelů skupiny Darius Keeler ke snímku, který měl premiéru na Sundance London Festival. 

Pro skupinu byl Axiom vstupem do další etapy. Za více než dvacet let koncertování jich má za sebou několik. Stejně jako muzikantů, kteří kapelou v posledních letech prošli. Její pevné základy to ale příliš nenarušilo. „Jsme hlavně hudební kolektiv. Nejde o to, jestli jsme stabilně obsazení, nebo ne. Vždycky budou probíhat nějaké změny,“ předpokládá Keeler.

Příští rok Archive oslaví dvacet let od vydání svého debutového alba Londonium. „Bude to pro nás důležitý rok. Určitě něco natočíme, taky bude víc koncertů,“ plánje kapela. Do té doby dokončí svoje aktuální turné s novinkou Restriction. Do Česka se vrátí ještě v létě na festival Rock for Churchill.