Osm žen pohromadě v Opavě. Situace zralá na vraždu

Jeden mrtvý muž a osm živých žen. Jedna z nich vraždila, ale která? Odpověď znají ti, kdo viděli film Francoise Ozona podle původní hry Roberta Thomase. Od 22. března mezi sebou vražedkyni hledá Osm žen také ve Slezském divadle v Opavě.

Thomas, považovaný za tvůrce žánru komediálního thrilleru, napsal hru v roce 1961. O čtyřicet let později ji díky filmovému zpracování více proslavil Francois Ozon, který příběh pojal jako detektivku stylizovanou do komediálního muzikálu. Do osamělého rodinného sídla v době vánočních svátků zavřel Catherine Deneuveovou nebo Isabelle Huppertovou.

Tragikomedie o dusivých rodinných poutech stojí na jednoduché zápletce – vraždě hlavy rodiny. „Večer si šel lehnout, unavený, zničený, zrazený. Ráno ho ženy našly s dýkou v zádech. Ženy jsou v šoku a každá má důvod, proč některou z dalších podezírat. A snaží se vzít pátrání po vrahovi do svých rukou,“ uvedla do příběhu dramaturgyně opavské scény Alžběta Matoušková.

Autor podle ní dokonale střídá nezávaznou komediálnost s mrazivě chladnou dramatičností. Vybalancovat obě dvě divadelní polohy a k tomu osm rozhádaných žen se v Opavě pokouší Kostas Zerdaloglu. 

Osm žen / Ivana Lebedová, Tereza Bartošová, Hana Vaňková a Dana Fialková
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK