Komedie, ale božská! V Olomouci vystavují Dalího

Ostrava - Na dvě stě grafik, ukázky bronzových plastik a keramiky slavného malíře surrealismu a dandyho Salvadora Dalího vystavuje Vlastivědné muzeum v Olomouci. Vše jsou originály pocházející ze soukromých sbírek, většinu prací muzeu zapůjčil jeden český sběratel. Výstavu doplňují umělcovy portréty, které vytvořil roku 1969 v Paříži významný český fotograf Václav Chochola.

Španělský malíř, který kombinoval nespoutanou fantazii a bizarní představy s brilantním kreslířským a malířským projevem inspirovaným starými mistry, se v Olomouci představuje především ukázkou grafického díla z pozdějších let.

Božská komedie a Dalineanští koně

Největší prostor výstavy zabírá cyklus 99 litografií Božská komedie, který Dalí (1904–1989) vytvořil na motivy stejnojmenného eposu Dante Alighieriho. „Je tady peklo, očistec i ráj. Měli jsme štěstí. Podařilo se nám zapůjčit celý cyklus od jednoho českého soukromého sběratele. Ten také tuto výstavu připravil,“ uvedla mluvčí Vlastivědného muzea Olomouc Renáta Fifková.

Další vystavenou sérií jsou Dalineanští koně. Salvador Dalí na ní pracoval na počátku sedmdesátých let 20. století. „Jde původně o soubor 25 kolorovaných litografií inspirovaný převážně antickými mýty, středověkými legendami a díly slavných malířů, jako Leonarda da Vinciho, Diega Velázqueze nebo Eugéna Delacroixe,“ doplnila Fifková. Podle posledního jmenovaného malíře si prý Dalí nechal narůst svůj knír.

Vlastivědné muzeum v Olomouci vystavuje výběr z Dalího (zdroj: ČT24)

Vystavené plastiky, keramika, ale především grafiky zabírají v olomouckém muzeu plochu přes 400 metrů čtverečních. Jednání a přípravy na výstavu trvaly dva roky. I když nejde o nejcennější díla tohoto génia, který namaloval asi půldruhého tisíce obrazů, jejich hodnota je na poměry olomouckého Vlastivědného muzea velmi vysoká. Jen pojištění stálo statisíce. „Zabezpečení těchto prací, to je samostatná kapitola, o které bych nerad mluvil. Majitele jsme museli přesvědčovat, aby nám díla svěřili,“ přiznal ředitel muzea Břetislav Holásek. O výstavu prý velmi stál, protože patří k velkým obdivovatelům surrelismu.

Návštěvníci olomouckého muzea mohou nahlédnout do Dalího světa snů, symbolů a metafor do konce května.