OBRAZEM: Prolítněte si fotografie z československé perutě

Před 75 lety vznikly československé perutě RAF. Česká centra výročí připomínají výstavou fotografií Ladislava Sitenského, který za druhé světové války prostředí československých perutí svým objektivem dokumentoval.

Sitenský (1919–2009) odjel z Československa v roce 1939. Jako student architektury získal stipendium do Paříže. První den po jeho nástupu na stáž ale byla vyhlášena válka a Sitenský se přihlásil do československé zahraniční armády. Po celou dobu války zachycoval boje na západní frontě. Od roku 1942 jako pracovník Inspektorátu československého letectva v Londýně.

Přestože začal fotografovat a publikovat už ve 30. letech a těsně před odjezdem z Československa stihl i svou první samostatnou výstavu, v Anglii nebyl nikdy oficiálním armádním fotografem. 

Na pražské výstavě jeho snímky zprostředkují nástup pilotů na loď do Anglie po kapitulaci Francie, záběry z jednotlivých letišť různých československých perutí po celé Británii i v londýnském leteckém inspektorátu a také z oslav konce války v Londýně i návrat letců do vlasti.

„Černobílé snímky zachycují letce, mechaniky a jejich okřídlené stroje často v protisvětle pro Sitenského tak typickém,“ podotkla kurátorka výstavy Adéla Kándlová. Zařazeny jsou i některé ze snímků, které byly k vidění v Londýně v roce 1941 na výstavě o českých letcích v bitvě o Británii.

Fotografické Perutě Ladislava Sitenského mohou zájemci v Českém centru Praha navštívit do 25. dubna.