Důmyslní archeologové našli po 400 letech ostatky Cervantese

Miguel de Cervantes y Saavedra, spisovatel ovlivňující dodnes španělskou literaturu, zemřel v roce 1616. Kde přesně jeho tělo spočinulo, se po celá staletí nevědělo. Až letos na konci ledna archeologové objevili v jednom madridském kostele rakev s inicály M. C. A nyní potvrdili - ostatky patří slavnému spisovateli.

Autor Důmyslného rytíře Dona Quijota de la Manchy strávil poslední roky života v umělecké čtvrti Madridu. Zemřel v chudobě na cukrovku ve věku 68 let. „Po analýze veškerých informaci je možné říci, že mezi úlomky se nachází ostatky Miguela Cervantese,“ potvrdil šéf vědeckého týmu Francisko Etxeberria, že po čtyři sta letech od spisovatelova úmrtí je místo jeho posledního odpočinku konečně známo.

Experti dříve uváděli, že v případě nálezu kosterních pozůstatků nebude těžké Cervantesovo tělo identifikovat. Spisovatel byl totiž těžce zraněn v bitvě u Lepanta v roce 1571 a přišel o hybnost v pravé ruce. Forenzní antropologové by ho tak mohli identifikovat podle kostních lézí na zraněné ruce.

V rakvi, uložené v kryptě klášterního kostela řádu bosých trinitářů, se nacházejí kosti dalších zhruba devíti lidí. Některé kostní fragmenty prý patří také spisovatelově ženě. Oddělení Cervantesových kostí od cizích však bude podle vědců velmi složité, protože část z nich je v příliš špatném stavu na to, aby mohla být provedena pečlivá genetická analýza.

Našly se ostatky Miguela de Cervantese (zdroj: ČT24)

Podle zástupce radnice budou Cervantesovy ostatky po průzkumu uloženy „se všemi poctami“ zpět na původní místo pod kostelem. Vznikne pro ně prý ale nový sarkofág. V příštím roce by hrobka měla být u příležitosti čtyřstého výročí úmrtí autora vůbec poprvé zpřístupněna veřejnosti.