„Cítím, že přijíždím domů.“ Kim Novak dorazila na Febiofest

Do Prahy přiletěla Kim Novak, americká herečka s českými kořeny, kterou proslavila hlavní role v Hitchcockově thrilleru Vertigo. Filmová hvězda 50. a 60. let je hostem Febiofestu, který začne ve čtvrtek v Praze. Při zahájení převezme cenu Kristián za přínos světové kinematografii.

Kim Novak se narodila jako Marylin Pauline Novak v roce 1933 v Chicagu, na český původ své rodiny ale nikdy nezapomněla. „Toto je moje země. Cítím, že přijíždím domů,“ řekla po příletu na pražské letiště. Do země svých rodičů se vrací po více než půlstoletí. Poprvé a naposledy navštívila Československo v šedesátých letech. Tedy v době své největší slávy.

Na vrchol Hollywoodu se dostala i přesto, že neposlechla radu filmových producentů na začátku své kariéry, aby si změnila slovanské příjmení. „Chtěli, abych se přejmenovala na Kim Marlowe. Představte si to! To bych ztratila identitu,“ odmítla se svého jména vzdát. 

Ve zlaté éře Hollywoodu, v 50. letech, se objevovala po boku Kirka Douglase nebo Franka Sinatry. Febiofest mimo jiné uvede snímek Piknik, který byl prvním důležitým milníkem v její filmové dráze - za svádění bývalé fotbalové hvězdy Williama Holdena obdržela Zlatý glóbus. 

Zásadní se pro ni stala nabídka od Alfreda Hitchcocka. Ve slavném Vertigu se objevila sice jako náhradnice za Veru Miles, která otěhotněla, ale slavný režisér v ní měl takovou důvěru, že jí nabídl roli bez castingu a kamerových zkoušek. V thrilleru o posedlosti si zahrála vedle Jamese Stewarta, potkala se s ním téhož roku v komedii o moderních čarodějkách Zvon, kniha a knížka. Oba snímky Febiofest promítne, doplní je uvedením dramatu Uprostřed noci

Kim Novak přiletěla do Prahy (zdroj: ČT24)

Od 70. let se začala Kim Novak z filmového světa dobrovolně vytrácet. Víc než k filmovému plátnu ji to táhlo k malířskému - na festivalu se představí i ve své méně známé roli výtvarnice. Své obrazy vystaví ve Strahovském klášteře. „Malování je můj život. I teď si s sebou vezu fotoaparát, abych měla doma zachycené vzpomínky. A ty pak budu až do konce života malovat,“ svěřila se po příletu do Prahy.

Mezi zachycenými vzpomínkami bude zřejmě i jihočeská vesnice Tukleky, odkud rodina Kim Novak pochází a kam se chce sama podívat.