V ČT je čas na hrdinství. Pro slavné, chytré i trapné

Panovník Karel IV., sochař Stalinova pomníku na pražské Letné Otakar Švec, údajný vrah Leopold Hilsner nebo herec Vlasta Burian jsou skutečnými hrdiny připravovaných projektů z původní tvorby České televize. O místo na obrazovce ale nepřijdou ani ti „neskuteční“. Polepší si třeba kriminalista Kuneš z Cirkusu Bukowsky, který dostane vlastní seriál, a možnost se ztrapnit budou mít ženy po padesátce. Druhá šance čeká taky na diváky - i když jen na ty nejchytřejší.

"Přestože jsou nové projekty ČT různorodé - žánrově, tematicky i tvůrčími osobnostmi -, mají jeden velmi silný společný motiv. Přivádějí na obrazovku hrdiny. Ne akční či provinční, ani komiksové ani fantaskní, ale hrdiny, kteří vyrůstají z českého prostředí, jeho historie, kultury i specifického humoru,„ představil “hrdinskou" tvorbu generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Připomněl také, že ČT má z evropských veřejnoprávní stanic nejvyšší podíl premiér původní tvorby ve vysílání. Které hrdiny tedy na premiéru pozvala?

HRDINOVÉ SKUTEČNÍ

Karel IV. - Hlas pro římského krále. Natočen je už snímek k 600. výročí mučednické smrti Jana Husa. Reformátora církve i pravopisu si zahrál Matěj Hádek. Jeho bratr, Kryštof Hádek, se stane hereckým představitelem další význačné historické osobnosti - Karla IV. Příběh z počátku Karlovy panovnické kariéry vzniká k 700. výročí narození tohoto českého krále a římského císaře podle scénáře a v režii Václava Křístka. Dominantního otce Jana Lucemburského, proti němuž se musí Karel vymezit, představuje Stanislav Majer. Role Karlovy první manželky Blanky z Valois se ujme Tereza Voříšková.

Václav Křístek o Hlasu pro římského krále (zdroj: ČT24)

Leopold Hilsner - Zločin v Polné. V roce 1899 byla v Polné brutálně zavražděna mladá dívka Anežka Hrůzová. Zfušované vyšetřování, ovlivněné pověrou o panenské krvi v židovským macesech, ukázalo na Leopolda Hilsnera. Byl odsouzen k trestu smrti provazem (císař mu později milostí snížil trest na doživotí). Důkazy o tom, že je skutečným vrahem, nebyly a nejsou dostatečně přesvědčivé, přesto jeho obvinění z vraždy tehdy vyvolalo největší vlnu antisemitismu u nás a diskusi, do níž se mimo jiné zapojil T. G. Masaryk (na straně obhajující Hilsnera). Dvoudílný film o případu napsal Václav Šašek, o režii se podělí s Viktorem Polesným. „Antisemitismus rozhodně není mrtev a přibývají k němu zcela nové druhy nenávisti,“ domnívá se kreativní producent Jan Štern, že má cenu se k hilsneriádě vracet. Do snímku tvůrci obsadili Jaroslava Plesla, Gabrielu Míčovou, Jana Kačera či Karla Rodena.

Prvorepublikové herecké hvězdy - Bohéma. Šestidílný televizní román se vrací k osudům hvězd stříbrného plátna za druhé světové války. Scénář napsala spisovatelka Tereza Brdečková, režie se ujal Robert Sedláček. „Vlasta Burian, velké geniální dítě, si dával pozor a z nebezpečných situací vyšaškoval, ale přece ho nacisté ošklivě dostali. Jeho věčný nahrávač Marvan v té době toužil po herecké emancipaci, Oldřich Nový měl za ženu Židovku a nakonec sám skončil v koncentráku a ji uchránil a charismatický Štěpánek skrýval ve svém bytě Julia Fučíka, ale také posloužil svým krásným hlasem jako hlásná trouba režimní loajality,“ představuje Jan Štern čtveřici hrdinů. Přidá se k nim ještě příběh inspirovaný osudy Nataši Gollové.

Otakar Švec - Monstrum. Snímek připomene sochaře, jehož nejslavnější dílo - monstrózní Stalinův pomník na pražské Letné - byl zároveň jeho zkázou. „Otakar Švec byl výborný sochař, který shodou pro něj nešťastných okolností obeslal soutěž na Stalinův pomník s tím, že si byl jistý, že ji nevyhraje. Jenomže vyhrál. A v ten okamžik začala jeho životní tragédie,“ uvádí do příběhu autor scénáře a režisér v jedné osobě Viktor Polesný.

HRDINOVÉ NESKUTEČNÍ

… budou především pátrat a vyšetřovat. Režisér Jiří Svoboda chystá temný detektivní thriller podle příběhu Vladimíra Körnera. Potkali se už v poválečném dramatu při Zániku samoty Berhof (1983). V Zádušní oběti řeší rituální vraždy. Vyšetřování nemine ani kriminalistu Kuneše, kterého diváci znají ze seriálu Cirkus Bukowsky. V novém třináctidílném seriálu od stejného tvůrce (scenáristy a režiséra Jana Pachla) se představí jako Rapl. „Půjde o čistokrevnou detektivku,“ upozorňuje autor, že s Cirkusem Bukowským nový příběh příliš společného mít nebude. „Jako leitmotiv se sice všemi třinácti epizodami táhne Kunešovo pátrání po zavražděné kolegyni, ale každý díl je současně jeden uzavřený případ.“ Seriálovým antihrdinou bude opět Hynek Čermák.

Méně násilí, o to více každodenního humoru nabídnou Trapný padesátky. Přesněji Anna Šišková, Klára Melíšková a Pavla Tomicová coby ženy, které padesátými narozeninami „překročily hranici, za níž není nic než smrt“. Zfilmování scénáře Ireny Obermannové se ujal Michal Vajdička, nový umělecký šéf Dejvického divadla, který se, možná po vzoru svého předchůdce Miroslava Krobota, vedle divadelní režie pustil i do té filmové.

ČT představila chystané novinky (zdroj: ČT24)

HRDINOVÉ OSTATNÍ

V Dejvickém divadle mimo jiné našla své hrdiny i kultura. O pražské scéně vzniká dokumentární série Zázrak v Dejvickém. Dokumentárně bilancovat bude i jiná slavná scéna - Ypsilonka. Hrdiny vidí ČT také mezi lékaři, jak ukáže docusoap o práci tří předních českých doktorů, nebo archeology, jimž bude věnován archeologický cestopis. Dětští diváci se budou moci vydat na hrdinskou dobrodružnou expedici s rybářem Jakubem Vágnerem anebo do vesmíru prostřednictvím zábavně-vzdělávacího Teleskopu. A jistou dávku hrdinství vyžaduje přihlášení do pořadu Nejchytřejší Čech, jehož ČT hledá už podruhé.