Divadlo pod Palmovkou vstává z popela. Nebo z bahna

Pražské Divadlo pod Palmovkou zahájilo rozsáhlou rekonstrukci. Suterény libeňské scény s technickým zázemím včetně vzduchotechniky totiž v červnu 2013 zaplavila povodňová voda. Novou podobu dostane interiér divadla i divadelní kavárna.

Divadlo pod Palmovkou zahájilo rozsáhlé opravy (zdroj: ČT24)

„Divadlo je už kompletně vyklizeno včetně skladu dekorací, kostýmů a veškerého technického vybavení. Stěhuje se také naše pokladna, kterou zájemci o vstupenky naleznou v nedaleké ulici Na Žertvách 29,“ upozornila mluvčí scény Vlaďka Němcová. Rekonstrukce přijde na 36 milionů korun bez DPH a bude hrazena hlavním městem Praha.

Stavební úpravy se týkají oprav plynových kotlů a vzduchotechniky zasažených v červnu 2013 povodňovou vodou, přemístění některých elektrických zařízení a také světelných a zvukových technologií ze suterénu do přízemí. Upravena bude také zkušebna, která se stane sídlem Studia Palmoffka. Novou podobu dostane interiér divadla i kavárna.

„Představení, která vznikla v uplynulých dvou letech v neregulérních podmínkách a po dobu uzavření divadla se hrála jen v zájezdových verzích, budou konečně představena s plným využitím možností této scény,“ dodala Vlaďka Němcová.

Soubor už skoro dva roky pouze hostuje a jezdí po zájezdech. Jak vypadá příprava představení, se můžete podívat v následujícím dvouminutovém sestřihu, ve kterém kulisáci a osvětlovači divadla připravují dekorace představení Othello:

Od května budou v Praze v Rock Café uváděna pouze představení Studia Palmoffka (Dva ubohý Rumuni, co mluvěj polsky a 1000 věcí, co mě serou aneb Tvoje bába je komedie) a uskuteční se zájezdy mimo Prahu. Opravy mají skončit v létě.

Slavnostní otevření Divadla pod Palmovkou se chystá na přelom září a října. Ohlásí ho kampaň, která mimo jiné představí nový grafický vizuál libeňské scény. První novinkou v opraveném divadle bude česká premiéra hry britského dramatika Johna Hodge Spolupracovníci, kterou připravuje režisér a ředitel divadla Michal Lang.