Já pro svoji víru nežiju, já pro ni zemřu, varuje Mučedník

Brno - Jak by vypadal svět, kde každý fanaticky brání svoji víru? A co kdyby byl náboženským fundamentalistou teenager s biblí v ruce? Otázky, které nastoluje hra německého dramatika Maria von Mayenburga. Do svého repertoáru ji zařadilo brněnské HaDivadlo. Režií nového představení se s HaDivadlem loučí Marián Amsler, který na přelomu roku odešel z postu uměleckého šéfa.

Benjamin Südel studuje střední školu a je třídním outsiderem. Odmítá při biologii navlékat kondom na mrkev nebo chodit na hodiny plavání. Rozhodl se doslovně následovat bibli, bojovat proti nemravnosti a stát se mučedníkem. „Autor si na začátku položil otázku, co by se stalo, kdyby fundamentalistickým teroristou byl západoevropský křesťan,“ vysvětlil myšlenkový experiment režisér Marián Amsler.

Německý dramatik Marius von Mayenburg tak divákům předkládá obraz opačný od současné reality, která náboženské fundamentalisty často ztotožňuje s islámem. Autor hrou reagoval právě na teroristické útoky a následné protiislámské nálady. Připomíná, že svým způsobem lze i bibli brát jako knihu, která navádí k terorismu – stačí jednotlivé pasáže vytrhnout z kontextu a vyložit si je po svém.

To dělá i Benjamin, který terorizuje své okolí citáty z bible, z nichž si vybírá jen ty o smrti a obětování. „Všechny ty citáty v bibli skutečně jsou. Já jsem si všechny kapitoly potažmo celou bibli před zkoušením přečetl. Je to záměrně vytrhané z kontextu tak, aby to Benjamin mohl používat jako dobré zbraně,“ uvedl herec Zbyšek Humpolec, který se zhostil role nábožensky zapáleného teenagera.

Podle dramaturgyně Anny Saavedry stojí hra na velkém paradoxu. Benjamin hlásá, že se stane mučedníkem, nakonec ale krev prolévají druzí. Konkrétně liberálně smýšlející učitelka biologie, která v konfliktu se svým žákem položí oběť ve jménu vlastní víry v Darwinovu evoluční teorii. „Mučedník je tedy zprávou o světě, kdy krev za svoji víru neprolévají fundamentalisté, ale racionálně smýšlející ateisté. Ať už se jedná o víru v modernismus nebo víru ve svobodu slova a projevu jako v redakci Charlie Hebdo,“ uvedla Saavedra.

Mučedník je třetí hrou třiačtyřicetiletého Maria von Mayenburga, kterou HaDivadlo nastudovalo. V minulých letech soubor nasadil na repertoár tituly Tvář v ohni a Perplex. Novinka je zároveň součástí dramaturgického cyklu Hluboké rány, krásné jizvy, v němž HaDivadlo zkoumá kontroverzní témata současné evropské společnosti.