OBRAZEM: Utajený Hamburk - vstup mladistvým a ženám povolen

Andrej Reiser mnoho let hodnotil práce jiných, teď odkrývá svou tvorbu. Reportážní fotograf, dlouholetý člen poroty Czech Press Photo, se na výstavě Utajený Hamburk vrací do sedmdesátých let a odhaluje tabu největšího německého přístavu.

Fotografie Andreje Reisera odkrývají Utajený Hamburk (zdroj: ČT24)

Do vykřičené čtvrti St. Pauli vstoupil Reiser, tehdy student z Československa, poprvé v polovině sedmdesátých let. Prostituce byla tehdy v Německu legální, jako téma své diplomové práce si proto zvolil větší tabu - transsexuály.

„Když člověk přijde mezi ně, trochu se předvádějí, ale časem se stanete inventářem, berou vás samozřejmě a v ten moment je zajímavé začít fotit,“ popisuje sžívání s tamními obyvateli. Fotoaparátem zachytil průhledné vitríny vystavující polonahá těla, gay bary i výjevy z denního života transsexuálů.

S některými objekty se už nikdy neviděl, s jinými zůstal v kontaktu celý život. Jedním takovým byla Domenica, o níž nafotil celou reportáž. „Domenica byla v té době v Hamburku velice známá prostitutka. Pracovala v Herbertstrasse, proslulé ulici, která je uzavřená z obou stran. Nemůžou v ní jezdit auta a na bariérách je napsáno: vstup zakázán mladistvým a ženám,“ přiblížil prostředí hříšné hamburské čtvrti.

Na výstavě Reiserových fotografií mohou tajemství, ukrytá za branou, poznat všichni návštěvníci. Utajený Hamburk je přístupný v pražské Art-residenci Zahradník, ulice V Jámě, do 18. dubna.