I přes Blurred Lines to soud vidí jasně: Pharrell Williams zaplatí milony

Známí popoví autoři a zpěváci Pharrell Williams a Robin Thicke musí sáhnout hlouběji do peněženky. Soud rozhodl, že při psaní hitu Blurred Lines kopírovali soulovou legendu Marvina Gaye. Skladba vynesla dvojici hudebníků přes sedm milionů dolarů, přibližně stejnou částku zaplatí Gayeovým potomkům za „výpůjčku“.

Zisk Williamse a Thickea je totiž pode soudu neoprávněný, neboť ve skladbě použili Gayeův styl a motiv z písně Got to Give It Up z konce 70. let. Přiřkl proto potomkům amerického soulového zpěváka, který zemřel v roce 1984, odškodné ve výši 7,4 milionu dolarů (187 milionů korun). 

Vlastníci autorských práv se na soud obrátili před dvěma lety: „Teď se cítím volná… Ze řetězů Pharrella Williamse a Robina Thickea, ve kterých se nás pokoušeli držet, a z těch lží, které byly vyřčeny,“ reagovala na verdikt dcera Marvina Gaye Nona. Někteří experti ale tvrdí, že duo nepoužilo konkrétní část písně, pouze její styl, což by nemělo být součástí autorských práv.

Oba hudebníci nadále trvají na tom, že skladbu Blurred Lines, jíž se jen v USA prodalo přes 7,3 milionu kopií a získala nominaci na Grammy, napsali nezávisle na Gayeově vlivu. Proti verdiktu se ještě mohou odvolat.