Hello, Dolly! Sbohem, Fidlovačko?

Příběh dohazovačky, která nakonec namluví ženicha i sobě, je znám především z muzikálové verze. Muzikál Hello, Dolly! ovšem vznikl podle frašky amerického dramatika Thorntona Wildera. Právě s jeho Dohazovačkou seznámí 12. března diváky Divadlo Na Fidlovačce. Hlavní rolí se ředitelka Fidlovačky Eliška Balzerová s touto pražskou scénou, jejíž další provoz je nejistý, nejspíše rozloučí.

Broadwayský muzikál Hello, Dolly! proslavilo především filmové zpracování s Barbrou Streisandovou v roli Dolly Leviové. I když základní příběh zůstává u činoherního nastudování stejný, úplně totožný není, protože některé postavy nebo části museli při muzikálovém zpracování ustoupit hudbě. "Ve hře diváci uvidí scény, které v Hello, Dolly! vůbec neviděli," potvrzuje Eliška Balzerová.

Hra nevypráví jen o tom, jak se do chudé dohazovačky zamiluje její zákazník, nevrlý Horác v podání Zdeňka Maryšky. „Thornton Wilder spojil dva příběhy. Za prvé příběh dvou příručích, kteří z malého města vyrážejí do velkoměsta, a příběh dohazovačky Dolly Leviové, která má existenční problémy a musí hrát vabank,“ doplnil k inscenaci režisér Zdeněk Dušek. S existenčními problémy se potýká i Fidlovačka.

„V této komedii se ozvou krásná, moudrá slova stárnoucí ženy. Beru je jako takovou svoji výpověď o tom, co se ve mně děje právě v tuto chvíli,“ podotkla Balzerová. Dohazovačka je nejspíš jednou z posledních inscenací Divadla Na Fidlovačce, jehož existence je poté, co nedostalo od měst grant, ohrožena - a hlavní rolí se tak jeho zakladatelka a ředitelka loučí. 

Fidlovačka na podzim plánuje ještě jednu premiéru, v níž už si Balzerová prý nezahraje. Svůj život s divadlem, v němž strávila téměř dvacet let, by ale ráda převedla do knižních vzpomínek.

Vydáno pod