Zemřel tvůrce Simpsonů a ochránce zvířat Sam Simon

Zemřel producent a scénárista Sam Simon, jeden z tvůrců seriálu Simpsonovi. Stál u zrodu legendární žluté rodiny a po čtyři série výrazně ovlivňoval humor a život ve fiktivním americkém Springfieldu, a tedy na celém světě. Kromě televizní tvorby se věnoval ochraně zvířat a charitě. Poslední roky bojoval s rakovinou, odešel v neděli ve věku 59 let.

Ještě před prací na Simpsonových se podílel na scénářích pro televizní seriál Taxi nebo pro televizní varietní pořad stanice Fox Show Tracey Ullmanové. Právě v něm se v roce 1987 poprvé Simpsonovi krátce objevili. Za jejich stvořitele je Simon považován společně s Američany Mattem Groeningem a Jamesem Brooksem.

„Bude nám chybět Samův jedinečný talent, oslnivá inteligence a břitký smysl pro humor,“ uvedl Groening. V Simpsonových Simon působil jako dramaturg, tvůrce postav a scenárista. Získal celkem 9 ocenění Emmy, z toho 7 za Simpsonovy, které sice opustil už v roce 1993, miliony dolarů z jejich úspěchů ale jako výkonný producent pobíral dál.

Kdo byl Sam Simon? (zdroj: ČT24)

Svůj čas a peníze věnoval zápasu proti lovu, mučení nebo zneužívání zvířat. „Taková hrůza by se v 21. století neměla dít,“ říkal na manifestacích. Vytvořil mimo jiné nadaci, která se zaměřuje na péči o psy z útulků a na jejich výcvik pro pomoc postiženým.

V Los Angeles založil potravinovou banku. Podle umělcova agenta Andyho Patmana Sim Simon před smrtí odkázal svůj majetek humanitárním organizacím.