Kam za světovou malbou: Matisse v Římě, Chagall v Bruselu

Inspiraci orientem a severní Afrikou zdůrazňuje výstava Henriho Matisse v Římě. Stovku jeho prací vystavuje galerie Scuderie del Quirinale naproti rezidenci italských prezidentů. Přes dvě stovky obrazů Marca Chagalla zase vystavuje v rozsáhlé retrospektivě Královské muzeum v belgickém Bruselu. Expozice zahrnuje jeho nejstarší práce z dob studií v Petrohradě na začátku století, stejně jako monumentální díla z osmdesátých let.

Retrospektiva Marca Chagalla (zdroj: ČT24)

Přes dvě stovky obrazů Marca Chagalla (1887–1985) vystavuje Královské muzeum v belgickém Bruselu. Rozsáhlá sbírka je stejně pestrá jako život známého malíře, který byl i kvůli svému židovskému původu celoživotním tulákem.

Každé místo, ve kterém žil, ať běloruský Vitebsk, carský Petrohrad anebo bohémská Paříž, mělo své vlastní barvy, které v sobě Chagall podle svých slov nosil po celý život. Před nacisty musel prchat, ale ve svých dílech je raději opomíjel. Nechtěl, aby byl těžký osud Židů spojený jenom s jednou dějinnou érou. Nedávno nalezená malba Apokalypsa v šeříkové, Capriccio je tedy jeho jediným známým obrazem, kde vymaloval vojáka SS.

„Pouze jednou jedinkrát svázal svůj obraz se specifickou historickou událostí. O Židech chtěl mluvit spíš obecně. Zobrazoval utrpení a exodus jako události, se kterými židovství stojí a padá a které jsou jeho podstatou,“ říká kurátor Michel Draguet.

Když Henri Matisse (1869–1954) během studií na akademii navštívil sbírky islámského umění v Louvru, byl prý uhranut. Na světové výstavě roku 1900 pak se zájmem studoval orientální prezentace. O šest let později vyráží kopírovat arabské motivy do Alžírska. V roce 1947 napsal kritikovi Gastonu Diehlovi, že „zjevení přišlo z Orientu“.

Orientální Henri Matisse (zdroj: ČT24)

Právě východní umění ho inspirovalo k divoké práci s linkami a barvami. Africká příroda zase Matissovi připomínala hudbu. Tu se pak snažil zachycovat novou prací s barvami a prostorem. Právě pro nespoutanost a hýřící barvy nazval známý kritik umění Louis Vauxcelles Matisse a jeho souputníky „fauves“, tedy dravé šelmy.

Matisse s Chagallem patří ke klíčovým výtvarníkům, kteří svým dílem výrazně ovlivnili vizuální kulturu 20. století. Obě expozice jsou k vidění do června. Detail výstavy ve Scuderie del Quirinale najdete zde, stránky Královského muzea v Bruselu jsou tady.