Klaudia Dudová: Herečka? To o sobě nemůžu říct

Šestadvacetiletá romská samoživitelka Klaudia Dudová z ústeckého sídliště nikdy ani nepřemýšlela nad tím, že by mohla mít nějaké herecké ambice. Režisér Petr Václavek na ni narazil na romské zábavě, když hledal neherce do svého filmu Cesta ven. Mladé pokladní se tak po setkání s ním výrazně změnil život. Musela si zvyknout na zájem médií, na novináře a fotografy a také na přebírání domácích i zahraničních cen.

168 hodin: Klaudia Dudová (zdroj: ČT24)

Dudová byla ve správný čas na správném místě, když se seznámila s Petrem Václavkem, který se rozhodl ji obsadit do svého filmu Cesta ven. „Já jsem mu to všechno odkývala, nevěřila jsem mu, že je režisér. Myslela jsem, že mě chce sbalit,“ vzpomíná zpětně. Čím filmaře zaujala? Svým charisma a elegancí, se kterou tančila na zábavě. „Při prvním rozhovoru přes kameru vznikl magnetismus, který napovídal, že ona je tou správnou volbou. Byla neuvěřitelně upřímná, ale decentní. Vyjadřovala se krátkými přesnými větami ostrými jako nůž, a přitom zbytek nechala zahalen v tichu,“ uvedl Václavek, který už tehdy doufal, že její schopnost komunikovat jak slovem, tak tichem se zúročí i před kamerou.

„Klaudia ze začátku nevěděla, co může takové natáčení obnášet, takže se do toho nehrnula, což se mi líbilo, protože takoví lidé, kteří chtějí hrát nejvíc, nejsou většinou ti, po kterých toužíte,“ dodal režisér oceňovaného snímku. A tak se z neznámé ženy z Ústí nad Labem stala nejlepší herečka roku.

K hrdince Cesty ven Žanetě má Dudová v některých ohledech blízko. Do její situace se dokázala vžít tak věrohodně, až Václavek často přemýšlel, k čemu jsou vlastně herecké školy… Jejich spolupráce proto nekončí. Režisér nedávno dokončil další film s Dudovou v hlavní roli. Jde o její vlastní příběh o talentu, kuráži, štěstí, romském etniku a víře, že i zdánlivě obyčejný člověk může dokázat velké věci.

Obdivovatelé i kritici

Svým výkonem oslovila někdejší prodavačka nejen české filmové kritiky. Je držitelkou čtyř cen za hlavní ženský herecký výkon. „Mám dvě ceny z ciziny. Jednu jsem získala v Trenčíně od Claudie Cardinale a druhou mám z Paříže,“ vysvětluje Klaudia. Posledním zářezem bylo vítězství v Českých lvech. „Na internetu se prý něco píše, že Romka vyhrála Českého lva a že to je nespravedlivé, ale já se nad tím jenom usmívám.“

Velkou podporu pociťuje herečka u romské menšiny, pro kterou se stala hrdinkou, která si ocenění zaslouží. „Každý Klaudii fandí, že to jako Romka dotáhla takhle daleko. Hlavně proto, že Romové jsou málo vidět v dobrém světle,“ říká její matka Etela Dudová. 

  • Ocenění, která film Cesta ven dostala, však rozdělují veřejnost na dva tábory. V internetových diskuzích se autoři pozastavují zejména nad tím, jak mohl vyhrát film, který měl tak malou návštěvnost v kinech, a také nad tím, že ostatní nominované filmy nebo herečky byly opomenuty hlavně z důvodu rasové tématiky filmu. Z diskuzí je patrné, že romská tématika diváky spíš odradila, než aby je přitáhla do kin či k televizním obrazovkám.