Jak zabydlet škvírku, poradí v Brně architekt Jakub Szczęsny

Brno - Klaustrofobici do jeho nejznámějšího domu nemůžou. Polský architekt Jakub Szczęsny totiž ve Varšavě navrhl nejužší dům na světě, v nejširším místě zabírá sotva jeden a půl metru. Nápaditý tvůrce nyní vystavuje v brněnské Galerii Architektury.

Keret House Szczęsny v hlavním polském městě navrhl, aby vyplnil nevzhlednou proluku mezi domy. Nad podobným úkolem si lámal hlavu v Brně, kde se výstava do 27. března koná, i architekt Bohuslav Fuchs ve 30. letech, když dostal zadání na Hotel Avion. Na pozemku širokém osm a půl metru nakonec dokázal vytvořit jeden z nejužších hotelů v Evropě.

„Zaplňujeme díru v historii Varšavy. Je to něco, co dává dohromady budovy ze dvou různých období. Je to kontinuita a je to život. Protože dáváme život do tohoto velmi zvláštního úzkého prostoru,“ popsal svůj záměr Szczęsny. Nedávno jeho kreativní varšavský počin zařadilo do své sbírky i Muzeum moderního umění v New Yorku.

Podle ředitele Galerie Architektury Brno Gabriela Kurtise se jeho dílo vyznačuje velkou hravostí. „Hledá netradiční řešení a zároveň je velmi poučné,“ domnívá se. Výstava Jak zabydlet škvírku představuje i další dvě desítky Szczęsnyho projektů. Ve své architektonické tvorbě se nevyhýbá komorním zakázkám ani dočasným instalacím. Jeho hravý přístup je proměňuje do projektů se značným mediálním přesahem i společenským dopadem. Atraktivitu jeho pracím dodávají kresby a komiksy. Tvoří nejen v rodném Polsku, ale také v Izraeli, Palestině, Austrálii, Turecku, Německu, Indii a USA.

Výstava Jak zabydlet škvírku (zdroj: ČT24)

Szczęsného expozicí se brněnská Galerie Architektury poprvé zapojuje do festivalu Archikultura 2015. Ten se věnuje prezentaci současné architektury.

Jakub Szczęsny je polský architekt, který se narodil v roce 1973. V letech 1993 až 2001 studoval na Fakultě architektury Varšavské polytechniky a taky na Escuela Tecnica Superior D’Arquitectura de Barcelona ve Špnělsku a francouzské Ecoled’Architecture Paris la Defense.