Ostrava hostí knižní veletrh

Veletrh přináší radost do víkendu – knihy přinášejí radost do života, láká Ostravský knižní veletrh čtenáře na pátý ročník. Na výstavišti Černá louka se představuje od pátku do neděle na čtyřicet nakladatelů z celé republiky. Svůj stánek rozbalila i Česká televize.

Začíná Ostravský knižní veletrh (zdroj: ČT24)

Podle ředitelky veletrhu Markéty Hejkalové nabízí akce návštěvníkům možnost, aby na reprezentativním vzorku získali představu o trendech současné české knižní produkce. Nakladatelé na veletrhu patří ke špičce v oboru, upozornila. „Například z Brna jsou tu nakladatelé prózy Host a Druhé město, z Prahy Portál, který vydává didaktickou literaturu. Zastoupeni jsou i nakladatelé univerzitní, a to jak z Ostravy, tak z Olomouce, Brna i Prahy,“ vyjmenovala.

Na veletrhu se nepředstavují jen knihy, ale také jejich autoři. „Hlavní hvězdou bude Michal Viewegh, který bude mít v sobotu besedu a v neděli pak autogramiádu. Přijedou i mladí autoři, například Dora Čechová či Martin Jun, autor poměrně kontroverzního románu, kde hlavní roli hraje Milan Kundera. Představí se také ostravská pobočka Obce spisovatelů, například autorská dvojice Břetislav Uhlář a Milan Sehnal nebo Arnošt Vašíček,“ pozvala Hejkalová na autorská čtení.

Knižní veletrh se na výstavišti Černá louka koná společně s výstavou cestovního ruchu Dovolená a Region, Lázeňství a veletrhem Svatby. Všechny tři trvají do neděle.

Česká televize na knižním veletrhu

… představí nejúspěšnější knihy ze své produkce, například leporelo Méďové na cestách od autora večerníčků Václava Chaloupka; dětskou kuchařku Draci v hrnci a knihu Vaříme podle Herbáře č. 2, inspirované televizními pořady. Připraveny jsou také autogramiády a besedy.