Středy na AVU: Rozptýlení a šok Karla Císaře

„Diskursivními prostory mezinárodních výstav 20. a 30. let 20. století“ provedl Karel Císař 15. dubna v přednášce Rozptýlení a šok, která je součástí cyklu přednášek pro veřejnost na Akademii výtvarných umění v Praze. Jeho příspěvek k historii výstavnictví, tématu tohoto semestru, vysílal web ČT24 v přímém přenosu jako součást projektu ČT podporuje. Záznam najdete v tomto článku.

ZÁZNAM přednášky (zdroj: ČT24)

Anotace: V závislosti na vzrůstající urbanizaci a rozvoji masových sdělovacích prostředků nastala na přelomu 19. a 20. století radikální proměna vnímání a zkušenosti. Odpovědí na tuto změnu nebyl pouze moderní film, ale i diskursivní a participativní výstavy jako expozice textilu Miese van der Rohe a Lilly Reich (1927) a vstupní síň na přehlídce stavebních živností Lászla Moholy-Nagye (1931). Tyto instalace založily „gramatiku moderního výstavnictví“, jejíž pravidla současné umění objevuje dosud.

Středy na AVU pořádá Vědecko-výzkumné pracoviště AVU ve spolupráci s Katedrou teorie a dějin umění. Kde a kdy: Aula Akademie výtvarných umění v Praze (3. patro), U Akademie 4, Praha 7; vždy od 18:00.

Záznamy všech dosavadních přenosů z cyklu Středy na AVU najdete zde.