Filharmonie Brno uzavřela smlouvu s ďáblem: Mefista ztvární Bittová

Filharmonici z Brna mezi sebe na dva večery přivítají hosta. Je jím zpěvačka a houslistka Iva Bittová, která se zhostí pěveckého partu Mefista ve faustovské kantátě Alfreda Schnittkeho Buďte rozvážní a bděte. Zazní také Patetická symfonie Petra Iljiče Čajkovského, totožný program zopakuje kromě dneška filharmonie v Janáčkově divadle ještě v pátek.

Iva Bittová jako Mefisto (zdroj: ČT24)

Schnittkeho kantáta je vystavěna na půdorysu barokních pašijí a zhudebňuje dvě závěrečné kapitoly lidového čtení na faustovské téma ze 16. století. Part Mefista je psán pro kontraalt. S Filharmonií Brno pod taktovkou Andrease Weisera vystoupí také Český filharmonický sbor Brno a další pěvci - kontratenorista Jan Mikušek, tenorista Tomáš Kořínek a barytonista Roman Janál.

„Toto číslo je při každém provedení kantáty ostře sledováno. Troufám si tvrdit, že Iva Bittová se pro roli Mefista ve Schnittkeho kantátě vyloženě narodila,“ uvedl dramaturg Vítězslav Mikeš. „Je tam spoustu prostoru, kdy můžu použít ten hlas po svém. Mám možnost zúročit všechny své zkušenosti, které jsem se v životě naučila,“ pochvaluje si sama zpěvačka.

Spojení Schnittkeho a Čajkovského v jednom večeru není podle dramaturga náhodné. Jejich díla od sebe sice dělí téměř jedno století, mají však leccos společného - filozofickou hloubku, mystický náboj, osudové drama a bolestné, ale smířlivé finále.