Tibet žije! Pojďte si ho užít a zároveň pomoci

Pomoci dětem v Tibetu, to je cílem již devátého ročníku koncertu Tibet žije, který proběhne 11. března v pražském klubu Rock Café. Zahrají kapely Kittchen, Planety, The Spankers a Vobezdud. „Výběr kapel považujeme za důležitý, chceme, aby na koncertě hrály kapely, které se nám líbí, a aby se návštěvníci na koncertě cítili dobře a bavili se,“ řekly organizátorky akce. Letos návštěvníci koncertu podpoří prostřednictvím Himálajského centra Potala Tibetskou dětskou exilovou vesničku a školu v Biru vzdáleném 75 km od Dharamsaly, na severu Indie.

Škola byla založena v roce 1986 a slouží především dospívajícím uprchlíkům z Tibetu. Pomáhá jim v získání kvalitního vzdělání, stejně jako v integraci do společnosti. Vedle školy
pro dospívající byla v Biru v roce 1994 postavena i Dětská exilová vesnička, která v současné době poskytuje domov přibližně 1 400 tibetským dětem, které přicházejí do Indie ze zahraničí, především z Tibetu. Unikátní na projektu Dětských exilových vesniček je i fakt, že jsou financovány výhradně ze soukromých zdrojů.

Jedna z dívek, která přišla do dětské vesničky v Biru z Nepálu, shrnula smysl projektu ve dvou větách: „Alespoň nemusím pracovat,“ odpověděla na otázku, proč se jí v jejím novém domově líbí, a dodala: „Můžu si hrát a chodit do školy jako jiné děti a prožít své dětství bez práce.“

Tibet žije!
Zdroj: ČT24/Facebook/Tibet žije

Všechny děti  ve vesničce žijí ve skupinách, nazývaných khimcangy, což jsou vlastně tibetské domy se dvěma pěstouny. Každá z těchto domácností či khimcangů tvoří samostatnou rodinnou skupinu s vlastním domem, kuchyní a dalším zařízením. Děti vyrůstají jako bratři a sestry a s pěstounskými rodiči sdílí domácí práce. Během dne děti navštěvují školu a večer se vracejí do khimcangů ke svým rodinám.

A kdo na koncertě zahraje?

Kittchen

Planety

The Spankers

Vobezdud