Čočkostroj nebo letecká kombinéza. K vidění jsou úspěchy českých vědců

Národní technické muzeum na pražské Letné zve na dobrodružství, které vás bude bavit. Tvrdí to alespoň podtitul výstavy Věda a technika, která představuje vývoj a úspěchy českého vědeckého bádání. Expozice u příležitosti 125. výročí založení Akademie věd ČR chce ukázat, že fyzika nebo biologie může bavit i děti a laiky. Podívejte se:

Karel Ksandr: Každý z velkých vědců začínal se zajímavou hračkou (zdroj: ČT24)

Generální ředitel NTM Karel Ksandr a předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš na vernisáži upozornili, že objevy českých akademiků jsou spojeny s tvrdou prací, oddaností vědě, odhodláním a uměním riskovat. Tyto občas i dobrodružné příběhy výstava přibližuje i díky exponátům, které dokládají úspěchy české vědy.

Zásadní zásluhu o vznik Akademie věd měl stavitel, politik a mecenáš Josef Hlávka, který se stal jejím prvním prezidentem. I proto je jeho osobnost na výstavě připomenuta. Na dva týdny bude ve vestibulu muzea vystavena zakládací listina akademie, kterou císař František Josef ještě jednou potvrdil její činnost v roce 1892.

Podívejte se na výstavu Věda a technika:

K vidění je třeba čočkostroj sestavený ze stavebnice Merkur, na kterém Otto Wichterle odlil první kontaktní čočky. „K pohonu použil gramofon, který zničil. On vůbec spoustu věcí doma zničil, aby jiné vybudoval,“ vzpomínala později manželka Linda Wichterlová.

Zájemci si mohou dále prohlédnout například polarograf držitele Nobelovy ceny Jaroslava Heyrovského, doklady o práci českého chemika Antonína Holého anebo leteckou kombinézu fyzika Františka Běhounka, který se kromě vědy věnoval cestování a spisovatelské práci a účastnil se výpravy vzducholodí na severní pól.

Na „velkou“ vědu navazuje část vědy „malé“, inspirované poznáním, že řada vynálezců své sklony k budoucímu povolání získávala ve škole či doma při hře. Poprvé v takové šíři je tu představena sbírka historických školních fyzikálních a dalších přírodovědných pomůcek. Nejen malé návštěvníky potěší historické i současné vědecké hračky, které mají klíčový význam pro vývoj dítěte a mohou předurčit budoucí volbu jeho povolání.

Samostatný oddíl je věnován dírkovaným stavebnicím včetně Merkuru. Součástí výstavy přístupné do 19. července je doprovodný program, při kterém si děti i dospělí mohou zahrát na vědce a ve spolupráci s lektorem si vyzkouší jejich bádání.

Vydáno pod