Piana, šachy a básně. Ondřej Kobza instaloval první poeziomat

Praha - Na náměstí Míru v Praze byl odhalen první poeziomat na světě. Funguje jako klasický jukebox, ale je zdarma a v nabídce má místo písní české básně. Dílo vzniklo podle návrhu Ondřeje Kobzy, který již do ulic instaloval piana a šachové stolky.

„Položil jsem si divnou otázku, co dalšího po pianech, které jsem začal před rokem a půl rozmísťovat po českých ulicích, náměstích a nádražích, by se dalo rozmístit. A napadl nás jukebox na poezii. Já rád čtu poezii nahlas a v krajině. Člověk jinak vnímá, když přeletí pták, lehce poprchává, zní zvony kostela,“ uvažuje Ondřej Kobza.

První poeziomat odhalili společně ministr kultury Daniel Herman a starostka Prahy 2 Jana Černochová. Jako první z jukeboxu zazněly verše básníka Egona Bondyho. Celkem jsou v nabídce verše dvaceti básníků, například Vladimíra Holana, Jaroslava Seifera, Ivana Magora Jirouse nebo Jáchyma Topola, většinou v autorském přednesu.

Autory objektu jsou Jitka Tomsová a Vít Ježek, technické provedení vymyslel Václav Černý. Zvukové nahrávky veršů poskytl Český rozhlas Vltava. „Líbí se mi to propojení poezie s technikou. A že to vypadá, že poezie vychází z podzemí,“ okomentoval automat ve tvaru ohnuté trubky podobné periskopu ředitel rozhlasové stanice Lukáš Hurník.

Výroba poeziomatu stála přes 200 tisíc korun. Peníze na výrobu Ondřej Kobza sehnal díky crowdfundingu. Další jukeboxy v České republice chce rozmístit během roku a myslí i na zahraničí. Umístění v Kyjevě je už dohodnuté s tamním Českým centrem, instalovat se bude v dubnu. Další stroje mohou být v New Yorku nebo v Berlíně.