Ke vstupence pytlík na zvracení. Začíná festival filmů pro otrlé diváky

V pražském kině Aero začíná přehlídka perverze, násilí a trapnosti. Zlý večerníček, děsivý Santa Claus, motorové pily, vraždící vegetariáni, děti-zabijáci, matky na pokraji nervového zhroucení i staří chlapi v maskáčích čekají na příznivce okrajových filmových žánrů na jedenáctém ročníku Festivalu otrlého diváka. Letošní téma pouze pro otrlé zní: děti.

Začíná Festival otrlého diváka (zdroj: ČT24)

Hlavní část stále oblíbenější přehlídky začíná dnes večer v pražském kině Aero na Žižkově a potrvá do 8. března. Festival pak v ozvěnách dorazí 13. března do brněnského kina Scala a od 27. do 28. března opanuje královéhradecké Bio Central.

Letošní ročník svátku filmové (ne)estetiky je zasvěcen strastem i slastem dětského věku. Nabídne 17 projekcí starších filmů i více či méně očekávaných novinek z kategorie „braku, hororu, extrému, béček, péček a dalších okrajových žánrů“.

Přehlídku zahájí krvavá psychoromance Hlasy íránsko-francouzské režisérky Marjany Satrapiové, kterou proslavil animovaný snímek Persepolis. Před vstupem do sálu na projekci filmu Lidská stonožka II dostane každý návštěvník vlastní pytlík na zvracení. Organizátoři letos dokonce jednu projekci poprvé zpřístupní publiku mladšímu 15 let a uvedou zřejmě nejhorší film pro děti v dějinách Santa si podmaňuje marťany.

Dospělí diváci nepřijdou o populární interaktivní projekce. Například film Johna Waterse Polyester ze začátku osmdesátých let předvede revoluční technologii Odorama, která do diváckého zážitku zapojí i čichové ústrojí. Celý program najdete zde.

Vydáno pod